Frihet til å smile

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TANNHELSE: Det første du møter ved ett menneske er smilet. Skammen ved å ha dårlige tenner rammer tusenvis av nordmenn på grunn av et «amerikansk» tannhelsesystem. En av de virkelige styrkene med den norske velferdsstaten er helsetilbudet, som trass i mye politisk debatt og helsesektorens store utfordringer er en av verdens aller beste. Med finansiering over skatteseddelen sørger det norske helsesystemet for at alle kan leve et verdig liv uten frykt for å bli gjeldsslaver om de skulle skade seg eller få problemer med helsa.

I arbeidet med filmen «Sicko» laget Michael Moore en mye omtalt reportasje fra Norge der landet vårt settes i kontrast til det usosiale og svært brutale helseforsikringssystemet i USA. At ingen ønsker seg et system med privat helseforsikring og svære selskaper som nærmest blir dommere over liv eller død, ble godt illustrert ved at selveste Inge Lønning fra Høyre (!) hyllet den norske modellen.

På ett felt er imidlertid det norske og det amerikanske helsetilbudet ubehagelig like, og det er innen tannhelse. Om du er så uheldig å knuse kneet på fotballtrening tar staten regningen. Om du derimot knuser en tann i en uheldig hodeduell, sitter du med hele regninga sjøl. Og regninga kan bli stor. Dermed lar 320 000 nordmenn være å gå til tannlegen. Mange av dem som i dag hevder å ha tannlegeskrekk, sliter nok heller med en velbegrunnet frykt for store utgifter. Dette fører til dårlig tannhelse i store lag av befolkningen, og medfører alvorlige problemer for de det gjelder. Dessuten er det dårlig samfunnsøkonomi å ha et tannhelsesystem som gjør at hundretusener av mennesker kvier seg for å besøke tannlegen jevnlig. Det sier seg selv at dette medfører store sosiale ulikheter. En person kan havne i alvorlige økonomiske problemer som følge av tannplager som rammer de fleste i løpet av livet. Dette er uholdbart.

Det hersker stor oppslutning i Norge om velferdsstaten. Det sosiale sikkerhetsnettet og et godt helsetilbud for alle er det folket selv som har kjempet fram. Derfor bør det ikke være noen overraskelse at fire ildsjeler nå har samlet over 100 000 nordmenn i en Facebook-kampanje for et rettferdig tannhelsetilbud. May Christin Odda, Svein Olaf Blikra, Elizabeth Løes og Morten Sløgedal har satt i gang en kampanje som garantert vil ha politisk innvirkning, og SV er stolte av å ha et program som fullt ut støtter kampanjens oppfordringer: Et egenandelstak på 2 500 kroner på nødvendig tannbehandling.

I tillegg ønsker vi å innføre gratis tannbehandling for alle frem til fylte 23 år, og ikke minst: En prisregulering på tannhelsetjenester gjennom nasjonale takster og refusjonsordninger.

SV ønsker et løft for den offentlige tannhelsetjenesten. Den må gjøres i stand til å bedre ivareta folks behov for tannbehandling samtidig som den skal sikre tannhelsen til de prioriterte gruppene. Da må en større andel av kaka gå til nødvendig tannbehandling. Vi står foran et generasjonsskifte av tannleger i mange fylker. Samtidig går mange nyutdannede tannleger rett inn i private klinikker som tjener store penger på kosmetisk «tannbehandling». SV mener det er viktigere å behandle folks tannkjøtt og jeksler enn å montere diamanter på forfengelige fortenner, og ønsker derfor å innføre turnustjeneste for nyutdannede tannleger. Det er i tråd med folkekravet om en tannhelse i Norge som skal være en velferdsstat verdig. La 2009 bli året da folk flest fikk gjennomslag for en fornuftig tannhelseordning! En stemme til SV i høst gir større tyngde til dette kravet. Folk skal ha frihet til å smile, uansett økonomi.