Frihet uten ansvar

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siv Jensen og Frp vil gi folk frihet for enhver pris. Partiet har det samme svaret på nær sagt alle spørsmål om velferdstilbud: Det er bare å la folk velge selv, så vil de velge det beste alternativet for seg og sine. Penger er i hvert fall ikke noe problem, ifølge Frp. Vi har mer enn nok penger i Norge, og i Frp’s drømmeverden skal hver enkelt av oss få bestemme hva slags velferd vi vil kjøpe og hvor vi kjøper den.

Problemet er at dette ikke bare er en drømmeverden, men en lekeverden. For det er ikke slik politikk fungerer, og det er ikke slik samfunnsøkonomi fungerer. Frp’s siste forslag om å ta statsstøtten fra barnehagene og gi pengene til foreldrene i stedet er et godt eksempel på dette. Det høres fint og flott ut at foreldre skal få velge selv om de skal bruke pengene på barnehageplass eller om de heller vil være hjemme sammen med barna sine, men hva skjer med barnehagene hvis de mister store deler av finansieringen over natta? Mange vil måtte legge ned eller redusere tilbudet, og da blir det ikke mye valgfrihet igjen for de foreldrene som vil ha barnehageplass.

Konsekvensene for arbeidslivet for øvrig ville også bli omfattende. Forskere slår fast at mange i lavtlønte yrker ville velge å være hjemme med barna i stedet for å jobbe hvis de fikk 10000 kroner i månedlig foreldrestøtte per barn. Dette ville rammet helse- og omsorgssektoren hardt, og Ap-helseminister Sylvia Brustad har absolutt et poeng når hun sier at Frp’s modell ville få hele systemet til å klappe sammen. Det er i hvert fall ingen tvil om at vi i så fall måtte se langt etter målet om å få flere ansatte til å ta seg av de økende omsorgsbehovene – for øvrig et mål Frp også støtter.

Det positive med slike forslag er at de viser hvor stor forskjellen på Frp og de andre partiene er. Frp ønsker seg et samfunn hvor alle velger selv, men det hjelper ikke å ha valgfrihet når ingen tar ansvar for konsekvensene av friheten.