Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Friheten vår er ingen selvfølge

Statminister Jens Stoltenberg sier vi aldri må glemme det Gunnar «Kjakan» Sønsteby sto for.

FREDSHELT: Statsminister Jens Stoltenberg sier at Gunnar «Kjakan» Sønsteby ikke bare var en av våre største krigshelter, men også en av våre største fredshelter. Vi må aldri glemme det han sto for, sier Stoltenberg til Dagbladet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FREDSHELT: Statsminister Jens Stoltenberg sier at Gunnar «Kjakan» Sønsteby ikke bare var en av våre største krigshelter, men også en av våre største fredshelter. Vi må aldri glemme det han sto for, sier Stoltenberg til Dagbladet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gunnar «Kjartan» Sønsteby (94) var en av våre største menn, ikke bare som krigshelt, men også som fredshelt. Slik oppsummerer statslederne betydningen av motstandsmannen etter dagens gripende bisettelse i Oslo domkirke.

- Dette var en vakker og verdig avskjed. Sønsteby er en person som har gitt Norge så mye, både i kampen for frihet under fem mørke og vonde krigsår, men også i arbeidet for demokrati og frihet i 60 år etter, sier statsminister Jens Stoltenberg til Dagbladet etter at kisten var fraktet ut av kirken og hedret av gardister og fire jagerfly som skar gjennom den blå himmelen.

Verdiene lever videre Stoltenberg holdt selv en tale under bisettelsen, hvor han lyste fred over «det varme mennesket» Sønsteby var. Statsministeren sier vi aldri må glemme hovedessensen i den høyt dekorerte motstandsmannens budskap.

- Vi må være kompromissløse i kampen for frihet og demokrati. Det spiller en rolle hva enkeltmennesker gjør. Hver enkelt har et ansvar for å bidra, for det ikke noen selvfølge at vi lever i et fritt og demokratisk samfunn, sier Stoltenberg.

Statsministeren sier 22. juli var en påminner om viktigheten av dette.

- Det var nettopp disse verdiene som ble angrepet. Unge og engasjerte mennesker er noe av det fineste i et demokrati. Vi ble minnet om at det Sønsteby sloss for under krigen, ikke er noe selvsagt i dag, sier Stoltenberg.

Belyste flere sider Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier bisettelsen belyste den «eksepsjonelle personen» Sønsteby fra flere sider. I tillegg til hans arbeid som motstandsmann, ble det framvist private bilder og barnebarna fortalte om oppveksten med ham bestefar.

- Det er kombinasjonen av disse to tingene som er så spesielt. Det var sterkt og gripende, sier Gahr Støre til Dagbladet.

Mange beskriver Sønsteby som en enestående historieforteller, som reiste rundt for å fortelle om sine egne opplevelser, og hvordan det kan relateres til i dag. Garh Støre sier han hadde en unik evne til å formidle.

- Han ble god ved å bruke få ord. Han var veldig nøktern i beskrivelsene. Det var ingen overdrivelser. Jeg tror det minne alle som bruker ord om at du ikke trenger å dra til å så mye, for å fortelle noe som er spennende, sier Gahr Støre.

- Ekte sympatisk Tidligere statsminister Kåre Willoch sier at han har vært så heldig å møte Sønsteby ved flere anledninger.

- Han var et ekte sympatisk menneske. Han satte samfunnet interesser foran egne, dette er en dag til alvorlig ettertanke, sier Willoch til Dagbladet.

Willoch forteller at han opplevde Sønsteby som et bemerkelsesverdig beskjedent menneske.

- Han prøvde aldri å fremme seg selv eller egne interesser, jeg håper hans kunnskap vil leve videre, sier Willoch.

Fire jagerfly deltok i overflyvningen etter bisettelsen av Gunnar "Kjakan" Sønsteby. Foto: Geir Barstein / Dagbladet
Mottatt fra epost: 25.05.2012
Fire jagerfly deltok i overflyvningen etter bisettelsen av Gunnar "Kjakan" Sønsteby. Foto: Geir Barstein / Dagbladet Mottatt fra epost: 25.05.2012 Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media