Frihetsbrevet gikk for 105 millioner

Tiboblet i verdi siden 1985.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En sjelden 710 år gammel kopi av det engelske frihetsbrevet Magna Carta ble i går solgt for 105 millioner kroner på en Sothebys-auksjon i New York. Auksjonarius slo klubba i bordet da eieren av et meklerfirma hadde lagt inn bud på 19 millioner dollar.

Kopien som ble solgt, er det eneste av de 17 eksisterende kopiene som befinner seg i privat eie. En utgave er utlånt til nasjonalforsamlingen i Australia. De resterende 15 utgavene er i Storbritannia, alle i offentlig britisk eie.

Da det første Magna Carta ble undertegnet av kong John (Johan uten land) i 1215, fastsatte det engelske folkets rettigheter og begrenset kongens makt. Magna Carta ble ratifisert av hver av kongene som fulgte etter kong John, til det ble gjort til lov i 1297. Kopien som ble solgt i New York, er fra 1297.

David Rubinstein, som var med på å starte meklerfirmaet Carlyle Group, fikk tilslaget. Rubinstein, som er nummer 165 på Forbes oversikt over de 400 mest velstående amerikanerne, planlegger å la kopien fortsette å være på utstilling i Washington der det er nå.

Selger var en stiftelse opprettet Texas-milliardæren og tidligere presidentkanidat Ross Perot, som kjøpte den eneste privateide utgaven av Magna Carta for en tidel av prisen i 1985. (NTB - Reuters).

 19 MILLIONER DOLLAR:  En grunnlegger av et amerikansk meklerfirma fikk tilslaget på eneste privateide utgaven av frihetsbrevet Magna Carta. Foto: Reuters/Scanpix
19 MILLIONER DOLLAR: En grunnlegger av et amerikansk meklerfirma fikk tilslaget på eneste privateide utgaven av frihetsbrevet Magna Carta. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
FULL SAL: Sotheby\'s auksjonslokale i New York var fullsatt da verdens eneste privateide utgave av Magna Carta kom under hammeren.