Frihetsbrevet gikk for 105 millioner

Tiboblet i verdi siden 1985.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En sjelden 710 år gammel kopi av det engelske frihetsbrevet Magna Carta ble i går solgt for 105 millioner kroner på en Sothebys-auksjon i New York. Auksjonarius slo klubba i bordet da eieren av et meklerfirma hadde lagt inn bud på 19 millioner dollar.

Kopien som ble solgt, er det eneste av de 17 eksisterende kopiene som befinner seg i privat eie. En utgave er utlånt til nasjonalforsamlingen i Australia. De resterende 15 utgavene er i Storbritannia, alle i offentlig britisk eie.

Da det første Magna Carta ble undertegnet av kong John (Johan uten land) i 1215, fastsatte det engelske folkets rettigheter og begrenset kongens makt. Magna Carta ble ratifisert av hver av kongene som fulgte etter kong John, til det ble gjort til lov i 1297. Kopien som ble solgt i New York, er fra 1297.

David Rubinstein, som var med på å starte meklerfirmaet Carlyle Group, fikk tilslaget. Rubinstein, som er nummer 165 på Forbes oversikt over de 400 mest velstående amerikanerne, planlegger å la kopien fortsette å være på utstilling i Washington der det er nå.

Selger var en stiftelse opprettet Texas-milliardæren og tidligere presidentkanidat Ross Perot, som kjøpte den eneste privateide utgaven av Magna Carta for en tidel av prisen i 1985. (NTB - Reuters).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer