Frihetstårnet - en fiasko

Frihetstårnet som skulle reise seg fra ruinene på Ground Zero er blitt den komplett fiasko. Nå må tårnet tegnes om, skandalen kan få politiske konsekvenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet.no): Guvernør George Pataki og borgermester Michael Bloomberg får skylda for at alt som kunne gå galt har slått til. Tårnet som skulle bli en av verdens høyeste bygninger og ruve 541,3 meter over bakken der tvillingtårnene stod, er nå utsatt.

Årsaken er at politiet i New York stilte spørsmål ved sikkerheten og mente at tårnet vil bli et for lett mål for terrorister.

- Vi må begynne på nytt, medgir guvernør George Pataki. Sammen med borgermester Michael Bloomberg har han strittet i mot, men måtte til slutt kapitulere.

Det er nå to år siden planene om frihetstårnet ble vist fram. Nå må arkitekt David Childs tilbake til tegnebrettet og tegne et nytt tårn.

Kritiske demokrater

Politimester Ray Kelly påpekte at det planlagte glassbygget vil være for utsatt for bilbomber og at politiet ikke kunne garantere for sikkerheten i det planlagte bygget.

De siste månedene har Pataki og Bloomberg kjempet for å igjennom byggingen av en ny fotballstadion på vestsiden av Manhattan. Stadionen skal være hovedarena for et eventuelt OL i New York i 2012.

Kritikerne - demokratene - mener guvernøren og borgermesteren heller burde konsentrert seg om å få sluttført gjenoppbygningen av Ground Zero.

«FRIHETSTÅRNET»: Slik arkitektene David Childs og Daniel Libeskind tegnet det. Foto: SCANPIX/REUTERS
«FRIHETSTÅRNET»: Slik arkitektene David Childs og Daniel Libeskind tegnet det. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Frihetstårnet vil nå i beste fall være ferdigstilt i 2011, to år etter de opprinnelige planene.

Politiske konsekvenser

Utsettelsen og omtegningen av Frihetstårnet kan føre til politiske konsekvenser for både guvernøren og borgermesteren. George Pataki har blitt nevnt som en av de fremste kandidatene til å bli republikanernes presidentkandidat i 2008. Byggeskandalen på Manhattan har ikke akkurat styrket hans kandidatur.

Michael Bloomberg står på valg i år. Og som republikaner i en tradisjonell demokratisk by, har han ikke mye å gå på. Det er ikke spesielt populært i New York at hjertet av nedre del av Manhattan fortsatt ligger øde etter terrorangrepet 11. september 2001.

Det som kan redde Bloomberg er at demokratene i New York krangler og ikke klarer å bli enig om en kandidat til borgermesterstillingen.

Norske Snøhettas museumsprosjekt på Ground Zero er ikke forsinket og blir ikke berørt av skandalen med Frihetstårnet.