FORVENTER OPPRYDDING: Gunn Karin Gjul (Ap) mener forbundet har det som skal til for å rydde opp, uten å være avhengig av Antidoping Norge.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORVENTER OPPRYDDING: Gunn Karin Gjul (Ap) mener forbundet har det som skal til for å rydde opp, uten å være avhengig av Antidoping Norge. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Friidrettsforbundet må rydde opp selv

Forbundet vil vente på Antidoping Norges konklusjon i Vukicevic-saken. Det mener Arbeiderpartiets Gunn Karin Gjul er helt unødvendig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at tidligere landslagsløper Einar Inge Aasen i gårsdagens Dagbladet fortalte om dopingsamtalen han hadde med Petar Vukicevic på en treningsleir i årsskiftet 2001/2002, rykket friidrettspresident Svein Arne Hansen ut med en pressemelding i går.

I pressemeldingen slår Hansen fast at det er umulig for forbundet å fornye kontrakten med Vukicevic om opplysningene fra Aasen stemmer.

- Vi ønsker ikke trenere som har et uklart forhold til doping, sier Hansen. Petar Vukicevics kontrakt med friidrettsforbundet går ut ved nyttår i år.

Ingen straffereaksjoner Men Hansen og friidrettsforbundet venter fortsatt på at Antidoping Norge skal behandle saken ferdig før de tar endelig stilling til hva de skal gjøre med Petar Vukicevic.

- Vi har ingen straffereaksjoner i en sak som dette, men det vi selvfølgelig kan gjøre er å bestemme hvem som skal få være trenere hos oss, sier Hansen til Dagbladet.

Petar Vukicevic har vært permitert fra stillingen som som trener i friidrettsforbundet etter at Dagbladet avslørte at Vukicevic har rådført seg om veksthormoner og steroider hos vennen Srdjan Djordjevic.

Selv nekter Vukicevic for enhver befatning med doping, og han kan heller ikke huske samtalen med Einar Inge Aasen.

Har virkemidlene som trengs Lederen av Familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Gunn Karin Gjul, har tidligere bedt idretten rydde opp i dopingproblematikken rundt norsk idrett den siste tiden, og advart at det kan koste idretten dyrt om den ikke gjenreiser tilliten i folket.

Nå ber hun imidlertid friidretten rydde opp selv, uavhengig av hva slags konklusjoner Antidoping Norge kommer fram til i Vukicevic-saken.

Ikke minst fordi Antidoping Norge må forholde seg til foreldelsesfrister i saker som dette. Slike hensyn behøver ikke friidrettsforbundet ta når det gjelder etiske spørsmål i idretten.

- Friidrettsforbundet må avklare og rydde opp i forhold til doping. De har de nødvendige virkemidlene til å rydde opp, sier Gunn Karin Gjul til Dagbladet.
 
- Hvilke virkemidler tenker du på?
 
- Det viktigste er at fakta kommer på bordet slik at man får saken ut av verden. Jeg er usikker på om det er riktig å se på sanksjons- og straffemuligheter.

Forbundet avventer I friidrettsforbundet jobber de med å komme til bunns i saken. Friidrettspresidenten har oppfordret alle som kan vite noe om å kontakte Antidoping Norge. Men også friidrettsforbundet undersøkelser saken parallelt med Antidoping Norge.

- Vi spør folk, jeg ringer rundt til mange, men det har jo ikke kommet så mye ut av det, forteller friidrettspresidenten til Dagbladet, og legger til at ingen i friidrettsforbundet hadde hørt om historien til Aasen før den sto på trykk i Dagbladet i går.

- Nå avventer vi resultatene av våre egne og Antidoping Norges undersøkelser før vi gjør noe mer.

I mellomtiden forventer altså politikerne at friidrettsforbundet konkluderer på egen hånd.
 
- Du sa forrige uke at noen av særforbundene ikke tar antidopingarbeid like mye på alvor som Norges idrettsforbund. Er Friidrettsforbundet et av disse?

- Det vil jeg ikke kommentere, sier Gjul.