Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Frikadellekrigen» i Danmark: Politikerne krever svin på menyen

Bestemte at offentlige kjøkken skal servere pølser, skinke og ribberull.

 SKAL SERVERES:  Frikadeller er blant produktene byrådet i Randers har slått fast at byens kommunale instritusjoner skal servere. Foto: Scanpix
SKAL SERVERES: Frikadeller er blant produktene byrådet i Randers har slått fast at byens kommunale instritusjoner skal servere. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag bestemte et flertall av Randers folkevalgte at svinekjøtt skal være et obligatorisk innslag i kommunens kantiner.

Forslaget, som konkret innebærer at produkter som spekepølse og ribberull må tilbys ved offentlige institusjoner, ble vedtatt med 16 stemmer fra Dansk Folkeparti og Venstre, skriver Politiken.

Disse stemmene ble møtt av femten motstemmer fra byrådsmedlemmer fra blant annet Radikale Venstre og Socialdemokraterne.

Barnehage avskaffet svin - Alle skal sikres en sunn og variert kost, og ingen skal tvinges til å spise noe som strider mot en religion eller personlige overbevisning, står det i forslaget. 

Beslutningen mandag ble tatt etter en intens debatt, døpt i Danmark som «frikadellekrigen», etter at en av byens barnehager sluttet å servere svin.

Årsaken var at mange av barnehagens muslimske barn ikke spiste kjøttet, og at ledelsen ønsket å vise respekt for religionen deres.

- Dette burde være ukontroversielt. Barna spiser danske grønnsaker, dansk frukt og grovt brød utgjør en stor del av det de spiser. De trenger ikke å spise svin, sa Bente Gråkjær, daglig leder ved barnehagen, på daværende tidspunkt til Jyllandsposten.

- En selvfølge med svinekjøtt Dansk Folkeparti, som nå har vunnet fram, skal ha reagert særlig på at barnehagen serverte halalkjøtt

De uttalte på sin side at svinekjøtt bør være en selvfølge på danske menyer. 

- Uansett religiøs sammensetning, så er det en selvfølge at svinekjøtt er en del av tilbudet ved være institusjoner, skal formann Frank Nørgaard ha sagt forrige sommer, ifølge Politiken.

Beslaglegger flyktningers verdisaker Debatten om svinekjøttet i Randers er en av flere omfattende politiske debatter som råder i Danmark.

Landet, som i forrige uke vedtok en lov som gir myndighetene rett til å beslaglegge asylsøkeres eiendeler, er i store uenigheter med naboen Sverige om flyktningskrisa.

Uenighetene rundt denne har bidratt til at naboskapet mellom Danmark og Sverige nå er så dårlig som det kan bli, mener en svensk aviskommentator, ifølge NTB.

Uenighet med Sverige Siden i høst har svenske og danske politikere kjempet for å finne en løsning for å takle strømmen av flyktninger og migranter. Samtidig er stemningen mellom nabolandene blitt mer og mer anspent, mener Aftonbladets lederskribent Anders Lindberg.

- Om vi ikke stopper nå vil situasjonen få alvorlige konsekvenser for menneskene som bor i Øresund-regionen og for samarbeidet mellom Danmark og Sverige i det hele tatt, mener han, ifølge nyhetsbyrået.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media