Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn

Frikirke ber 2300 tidligere elever om unnskyldning - 23 år for seint

Sender ut brev til alle.

ALLE ELEVENE FÅR BREV: Alle elevene som gikk på gamle Bjerkely skole i Vestfold (bildet) mellom 1955 og 1990, får DELKs beklagelsesbrev i posten. Det gjør også elevene ved de andre skolene frikirken drev i tidsrommet. Foto: Per Fiskerstrand / Wikimedia Commons
ALLE ELEVENE FÅR BREV: Alle elevene som gikk på gamle Bjerkely skole i Vestfold (bildet) mellom 1955 og 1990, får DELKs beklagelsesbrev i posten. Det gjør også elevene ved de andre skolene frikirken drev i tidsrommet. Foto: Per Fiskerstrand / Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK) sender i disse dager ut et brev til 2300 personer som har til felles at de alle gikk på frikirkens skoler i tidsrommet 1955-90. Brevet er en beklagelse for «vanskeligheter knyttet til undervisningen eller forholdene for øvrig på skolen».

«Ingen er tjent med at disse mørke sidene ved DELKs nære historie tildekkes, omskrives eller forties. Dette er fortellinger som hører med i DELKs historie, uansett hvor alvorlige eller smertefulle de måtte være», skriver kirken i brevet.

Dans forbudt

DELK var i den aktuelle perioden en dypt pietistisk kirke som var svært skrifttro og konservativ. Dans, kortspill, TV og radio var forbudt, det samme var neglelakk og sminke for jentene, som var pålagt å gå i skjørt og ha langt hår i flette. Mye av skoletida gikk med til pugging av religiøse skrifter.

«Vi vet for eksempel at kristendomsundervisningen, med sin store vekt på utenatlæring, skapte en nederlagsopplevelse for mange elever. Kristendom ble for noen forbundet med å mislykkes, med gjensitting og straff. Mobbing, både fra lærere og medelever, har skapt varige sår hos enkelte», står det i brevet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer