Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frikjenner Israel for båt-sabotasje

Gaza-aktivistene må tro at de er med i en James Bond-film, sier tyrkiske myndigheter.

- ISRAEL STÅR BAK: Shane Dillon, kaptein på Saoirse, viser fram skadene på skipet. Han og de andre som står bak Gaza-flotiljen mener at Israel har sabotert dem på en livsfarlig måte, men tyrkiske myndigheter frikjenner Israel. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
- ISRAEL STÅR BAK: Shane Dillon, kaptein på Saoirse, viser fram skadene på skipet. Han og de andre som står bak Gaza-flotiljen mener at Israel har sabotert dem på en livsfarlig måte, men tyrkiske myndigheter frikjenner Israel. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny flotilje gjør seg klar til å utfordre Israels blokade av Gazastripa. Båtene ligger nå til kai i Tyrkia og Hellas, og aktivistene håper å seile mot Gaza i løpet av neste uke.

To av båtene som er med i flotiljen, en irsk og en svensk-gresk, hevder at de har blitt utsatt for israelsk sabotasje, ment å hindre dem å delta i flotiljen.

Anklaget Israel Den irske båten «Saoirse» (frihet på irsk) har en motorskade som eierne mener kunne kostet menneskeliv.

- Motoren er skadet på en slik måte at skipet ville ha sunket ute på havet. Disse skadene har kommet etter at vi la til kai i Tyrkia, skrev Fintan Lane, nasjonal koordinator for det irske skipet til Gaza, torsdag.

- Israel er den eneste parten som med sannsynlighet kan stå bak en slik livsfarlig operasjon og det er viktig for irske og nord-irske styresmakter at de som står bak disse terrorhandlingene må stå til ansvar under internasjonal lov, het det videre i uttalelsen.

Lane mener at Israel med viten og vilje skadet skipet akkurat nok til at det kunne seile ut på åpent hav, for så å synke med mann og mus.

- Intensjonen var at skadene skulle være fatale for dem ombord, at skipet skulle synke først ute på åpent hav. Dette er en potensielt morderisk handling.

- Israel står ikke bak Også det gresk-svenske skipet i flåten er utsatt for sabotasje, ifølge aktivistene selv. Propellen på skipet «Juliano» er ødelagt og nok en gang står Israel bak.

Tyrkiske politimyndigheter har etterforsket den påståtte sabotasjen og i dag fortalte en diplomat den tyrkiske avisa Hürriyet Daily News at skadene mest sannsynlig ikke er et resultat av sabotasje.

- Skadene har også skjedd før båten la til kai i Göcek. Det er heller ingenting som tyder på at det ligger en intensjon om sabotasje bak skadene, sier diplomaten.

Representanter for tyrkisk UD sier til Jerusalem Post at «aktivistene må tro at de er med i en James Bond-film».

Hellas bestemte i går at skip som skal til Gaza, vil bli nektet utreise fra greske havner. Den greske kystvakta stoppet båten «The Audacity of Hope» som var på vei ut i internasjonalt farvann.

En talsmann for israelsk UD kaller påstandene om israelsk sabotasje for «latterlige» og «triste konspirasjonsteorier».

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener at Israels blokade av Gaza ikke er folkerettsstridig og at situasjonen har blitt bedre for befolkningen.

- Vi mener at en blokade som fører til lidelser og humanitær krise for befolkningen, er i strid med folkeretten, men så er spørsmålet om det er slik i dag. Varetilgangen har økt, og situasjonen er blitt bedre, men blokaden er fortsatt uakseptabel, sa Støre til NTB i går.

PÅ LAND: Saoirse repareres nå. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
PÅ LAND: Saoirse repareres nå. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer