FRIKJENNER TRUMP: Mueller-granskingen viser at ingen amerikanere samarbeidet med Russland om valginnblanding, sier justisminister William Barr. Foto: NTB Scanpix
FRIKJENNER TRUMP: Mueller-granskingen viser at ingen amerikanere samarbeidet med Russland om valginnblanding, sier justisminister William Barr. Foto: NTB Scanpix Vis mer

USAs justisminister:

«Frikjenner» Trump før Mueller-rapporten

- Det var, som presidenten har sagt, ingen sammensvergelse, sier justisminister William Barr før han skal publisere Mueller-rapporten i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

USAs justisminister William Barr holdt torsdag ettermiddag en forsvarstale for president Donald Trump og hans valgkampanje før han seinere i kveld skal legge fram den såkalte Mueller-rapporten.

Barr gjentok det Trump har sagt siden spesialetterforsker Robert Mueller begynte å etterforske Trump-kampanjen og Russlands angivelige valginnblanding:

- Det var «no collusion» (ingen sammensvergelse»).

Lang etterforskning

Etter flerfoldige avsløringer av Trump-kampanjens bindinger til Russland, eller personer tett knyttet til den russiske regjeringen, rett før og rett etter Trumps valgseier i 2016, ba det amerikanske justisdepartementet tidligere FBI-direktør Robert Mueller om å lede en spesialetterforskning av anklagene.

Siden 2017 har Mueller etterforsket anklagene om at Russland blandet seg inn i valget, og hvorvidt Trump-kampanjen samarbeidet med russerne.

Rapporten skal, ifølge justisminister Barr, slå fast at Russland blandet seg inn i valget, men «frikjenner» Trump og hans apparat i anklagene om at det skal ha vært et samarbeid mellom kampanjen og russere.

- Den grundige etterforskningen viser at det ikke var noen form for samarbeid eller samhandling mellom president Donald Trumps valgkampstab eller andre amerikanere og Russland under presidentvalget i 2016, sa Barr.

- Det burde alle amerikanere være takknemlige for å få vite, la han til.

Sladdet versjon

Rapporten fra Mueller ble levert inn 22. mars. To dager seinere publiserte justisminister Barr et fire sider langt sammendrag som også frikjente Trump og hans apparat.

Men politisk press har tvunget Barr til å gi ut rapporten. Det skjer i kveld. Den nesten 400 sider lange rapporten skal først overgis til Kongressen, og deretter publiserer.

Rapporten blir sladdet, men Barr sier at det bare er visse deler av den som blir holdt tilbake fra det amerikanske folk.

Hva er nytt?

Under Barrs orientering om publiseringen av Mueller-rapporten, kom han med flere hittil ukjente opplysninger om etterforskningen.

Han fortalte at Mueller har vurdert «ti episoder», handlinger utført av Trump, og hvorvidt disse kunne betraktes som «obstruction of justice», altså hindring eller motarbeidelse av en etterforskning.

Videre diskuterer Mueller-rapporten flere juridiske teorier som potensielt kunne ha ført til en tiltale på bakgrunn av disse «episodene». Rapporten avstår, som kjent fra før, fra å anbefale å ta ut en slik tiltale mot Trump.

Videre fortalte Barr at han og visejustisminister Rod Rosenstein var uenige i disse teoriene, og at han og Rosenstein vurderte bevisene dit hen at de ikke var tilstrekkelige til å ta ut tiltale.

Vil la Mueller vitne

Demokrater i Senatet og Representantenes hus har tidligere uttrykt et ønske om å be Robert Mueller om å vitne i Kongressen.

Etter sin redegjørelse 15.30, fikk Barr spørsmål om hvorvidt han ville tillate et slikt vitnemål.

Barr var klar i sin tale: Han vil la Mueller vitne, hvis Mueller blir stevnet.

Og bare øyeblikk etter at Barrs pressekonferanse var ferdig, annonserte demokraten Jerry Nadler, lederen av justiskomiteen i Representantenes hus, at han har stevnet Mueller til å vitne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer