Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frikjent etter 17 år

DNA-bevis sørget for at Lonnie Erby (49) denne uka kunne spasere ut fengselsportene som fri mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lonnie Erby klarte ikke å slutte å smile da han mandag - etter 17 år i fengsel - kunne spasere ut fengselsportene som en fri mann.

I 1986 ble han dømt for å ha voldtatt tre tenåringsjenter i St. Louis. Og fikk en dom på 115 års fengsel.

Siden 1986 har han hevdet sin uskyld - og siden 1988 har han bedt om å få ta i bruk DNA-bevis for å bevise det. Først etter 17 år i fengsel, ble han hørt - etter å ha fått hjelp av organisasjonen the Innocence Project.

Dommer ba om unnskyldning

- Jeg ber om unnskyldning for den den feilaktige dommen. Men som du vet er ikke dagens vitenskap den samme som gårsdagens, sa dommeren under frikjennelsen.

Erby selv klarte ikke å slutte å le.

- En vidunderlig følelse, jeg har fått oppreisning, sier Erby.

Noe av det første Erby gjorde som fri mann, var å klemme sønnen Dawayne, som han kun har møtt en gang etter arrestasjonen. Dawayne er 27 - fem år yngre enn Erby var da han ble satt inn.

- Jeg overlevde for ham, sier Erby.

- Jeg har drømmer, jeg vil til steder jeg aldri har vært, og gjøre ting jeg aldri fikk sjansen til å gjøre.

Uvant liv

Nå arbeides det med å skaffe Erby den gamle jobben hans tilbake.

Erby er overveldet over all oppmerksomheten han har fått. Noe av det vanskeligste med å komme utenfor murene, synes han er å venne seg til mobiltelefon, mikrobølgeovn og fjernkontroll.

FREE, AT LAST: Etter 17 år i fengsel fikk Erby hjelp av <a href=http://www.innocenceproject.org/>the Innocence Project </a> til å bevise sin uskyld. I 2001 ble det innført en Missouri-lov, som gir voldtektsdømte rett til DNA-test såfremt teknologien ikke var tilgjengelig da saken deres ble prøvet for retten. Ifølge the Innocence Project har over 300 amerikanere blitt frikjent som følge av dette.
HJERTELIG GJENSYN: Noe av det første Lonnie Erby gjorde som fri mann, var å gi sin sønn (t.h.) Dawayne (27) en god klem.