Frikjent etter dikthets på restaurant

Diktelskeren Roar André Berg gikk inn på kjendisrestauranten Terra i Oslo og deklamerte diktet «Øvelser i hjemlig diskriminering» av Harald Sverdrup, for dresskledde gjester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg så mange dresskledde gjester, og bestemte meg for å underholde dem litt, sier Berg, som er tidligere sjøkaptein.

43-åringen fra Drøbak måtte møte i retten, men Oslo tingrett frikjente mannen, som er hekta på dikt.

Det var om kvelden lørdag 2. februar i år at Roar André Berg skulle hjem til Drøbak fra Oslo sentrum. Mens han ventet på bussen, så han inn gjennom vinduet til gourmetrestauranten Terra.

- Diktet passet godt

43-åringen gikk inn i det stappfulle lokalet. Han hevet stemmen og deklamerte diktet «Øvelser i hjemlig diskriminering», som ble skrevet av lyrikeren og forfatteren Harald Sverdrup i 1972.

Drøbaksmannen framførte første vers i diktet:

«JÆVLA KONTORISTER, frimerkeslikkere, silkefine lanker, feite jobber...»

- Jeg syntes første del av diktet passet godt til alle de dresskledde gjestene som satt der. Hele framførelsen tok bare et par minutter, sier Berg til Dagbladet.

Den tidligere sjøkapteinen mener flere av gjestene lo godt. Han hadde drukket dagen før, men ikke denne lørdagen.

Fra diktet «Øvelser i hjemlig diskriminering» av Harald Sverdrup:

«JÆVLA KONTORISTER

frimerkeslikkere, silkefine lanker, feite jobber, gjør

ingenting, går på restaurant, spiser røkelaks med

eggerøre og ryper i saus, tyller i seg rødvin og

whisky, forbannade Oslo-sniker, pyser, bader hver

dag, finprater med jentene, lurer i dem portvin,

trikser med dem, setter unger på dem, stikker av,

fy faen

kutt hue av dem

sleng dem i søppelsjakta, hele bunten!»

Men restauranten mente han forstyrret gjestene, og ringte politiet.

Berg gikk selv ut av restauranten, men på gata utenfor ble han pågrepet - og kastet i arresten. Berg fikk et forelegg på 3000 kroner, noe han nektet å godta.

- Ingen skade skjedd

Dermed havnet han i Oslo tingrett, tiltalt etter drukkenskapsloven paragraf 17. Aktor nedla påstand om at Berg måtte dømmes til en bot på 3500 kroner.

I dommen fra Oslo tingrett skriver tingrettsdommer Dagfinn Grønvik at det ikke er bevist at tiltalte var beruset, og at han dermed må frifinnes.

«Retten har for øvrig vanskelig for å se at det var noen sterk politimessig begrunnelse for å pågripe tiltalte utenfor restauranten mens han ventet på bussen. Episoden var over og ingen skade var skjedd. Vanligvis finner politiet ikke grunn til å pågripe for denne paragrafen når mistenkte selv forlater stedet,» heter det i dommen.

Hekta på dikt

Roar André Berg sier at han ble hekta på dikt i 1980.

- Det var en fyrbøter som leste Jakob Sande for meg i 1980, og jeg begynte raskt å lære meg dikt av Sverdrup, Sande og Bjørneboe. Men det må være dikt med en slags form for samfunnskritikk, fortsetter Berg.

Som lurer på hvorfor politiet bruker penger og ressurser på det han kaller en fillesak.

  • Harald Ulrik Sverdrup (1923- 1992) ble født i Vesterålen. Han debuterte i 1948 med diktsamlingen «Drøm og drift» i 1948. Til sammen ga han ut 16 diktsamlinger. Humor var svært viktig for ham. Sverdrup mottok flere priser, og regnes som en av våre fremste lyrikere.
GLAD I POESI: Roar André Berg deklamerte dikt på kjendisrestauranten Terra i Oslo. - Jeg så mange dresskledde gjester, og bestemte meg for å underholde dem litt, sier Berg, som er tidligere sjøkaptein.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer