Frikjent etter dødsulykke

SKIEN/TØNSBERG (Dagbladet): Påtalemyndigheten ville ha ambulansesjåfør Willi Berge (58) dømt for bildrap etter at han forårsaket en kjempekollisjon og dødsulykke på E18. Men i retten i går ba aktor om full frifinnelse, og sjåføren kunne ta til gledestårene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her blir han gratulert av kolleger i ambulansetjenesten i Vestfold. Drapstiltalen og rettssaken har vært en hard belastning for 58-åringen og hans kolleger.

Påtalemyndigheten snudde etter en dags rettsforhandlinger i Tønsberg byrett. Etter vitneprov fra medisinsk sakkyndige kom det fram at årsaken til ulykken kunne være at ambulansesjåføren hadde fått et illebefinnende - og ikke utvist uaktsomhet ved å sovne bak rattet.

- Tvilen skal komme tiltalte til gode, sa aktor Olaf R. Kløvstad og ba om frifinnelse for tiltalte. Han ville ikke lenger prosedere på en domfellelse.

Glad

For ambulansesjåfør Willi Berge kom aktors påstand og rettens frifinnelse som en stor glede i går. Han har vært sterkt preget av ulykken. Han har selv sagt at han må ha fått et illebefinnende, og i går slapp han å bli stemplet som drapsmann.

Den dramatiske ulykken skjedde på E18 ved Furulund i Stokke i Vestfold i april i fjor. Ambulansen var ikke under utrykning, men på syketransport med en hofteoperert pasient. Plutselig skar bilen over i feil kjørebane.

Pasienten overlevde

Fire biler ble innblandet i ulykken. Ambulansen traff først en motgående lastebil i sida, før den braste inn i en personbil der en Oslo-mann i slutten av førtiårene satt. Han ble drept i den kraftige kollisjonen, men den hofteopererte pasienten på båre i sykebilen slapp fra det uten skader. Det gikk også bra med ambulansesjåføren.

Men han ble tiltalt for å ha kjørt uaktsomt. Påtalemyndigheten mente han hadde sovnet ved rattet - helt inntil rettssakens siste dag i går.

Svært tilfreds

Advokat Helge Hjetland har lagt ned et betydelig arbeid i kampen for å få sin klient frikjent. Etter hans initiativ ble lege Svein Ove Semb ved Rikshospitalet oppnevnt som sakkyndig.

- Vi er svært tilfredse med resultatet. Men ikke så overrasket - etter de klare uttalelsene fra den sakkyndige, sier Hjetland til Dagbladet.

I retten slo den sakkyndige fast at det var meget lite sannsynlig at ambulansesjåføren hadde sovnet, men at han i stedet ble rammet av et illebefinnende.

Ambulansesjåføren led av hjertesvikt og gikk på medisiner.

STØTTE: Ambulansesjåførene i Vestfold har støttet den drapstiltalte kollegaen før og under rettssaken. I går ble alle lettet over frifinnelsen. Fra venstre Cato Jakob Hagen, Terhe Dahl, Gunnar Perskaas, Elisabeth Flo, den frifunne Willi Berge, Wenche Andersen og Trond Thoresen.