Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frikjent etter opplysninger om selvmord

BERGEN (NTB): Rettsmedisineren Inge Morild er av Bergen byrett frikjent i en erstatningssak som ble reist mot ham etter at han sa til en avdøds datter at årsaken til hennes fars død var selvmord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen er prinsipiell og en slik sak har aldri tidligere vært reist for en norsk domstol.

Professor Inge Morild ved Gades institutt i Bergen var rettssmedisinsk sakkyndig for politiet da en mann på et mindre sted på Vestlandet tok sitt eget liv i juli 1993. Enken etter avdøde gjorde en avtale med det lokale politiet og sin behandlende lege og psykolog om at dødsårsaken skulle holdes hemmelig, blant annet av hensyn til deres felles barn.

Men i januar 1994 ringte avdødes datter fra et tidligere ekteskap til Inge Morild og fikk på telefonen oppgitt dødsårsaken. Enken var av den mening at Morild dermed hadde brutt legelovens taushetsplikt og gikk til erstatningssak mot ham. Hun krevde en erstatning på inntil 500.000 kroner for psykiske lidelser hun mener har sammenheng med Morilds handlemåte.

Enig med jusprofessor

I retten, som gikk for lukkede dører, ble det opplyst at Morilds handlemåte er i samsvar med den oppfatning og praksis norske leger har. Fylkeslegen hadde innstilt på at Morild fikk en formell reaksjon fra Statens helsetilsyn fordi han som sakkyndig for politiet hadde gitt opplysning om dødsårsaken til avdødes datter, men dette ble avvist av Helsetilsynet.

Byretten har i dommen erklært seg enig med jusprofessor Asbjørn Kjønstad, som i en tidsskriftartikel har fastslått at «de pårørende som hovedregel bør kunne få vite hva deres familiemedlem døde av. Det må også gjelde selvmord, AIDS og liknende. Og det må antakelig gjelde selv om avdøde gjorde alt for å skjule dødsårsaken».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!