- Frikjent etter seks års mareritt

Mannen ble dømt for grov mishandling av sønnen sin. Nå har Gjenopptakelseskommisjonen opphevet dommen.

- VERKEBYLL: Advokat John Christian Elden beskriver anklagene mot mannen som en verkebyll for Oslo-politiet. - Vi er glade for gjenopptakelsen, sier Elden. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
- VERKEBYLL: Advokat John Christian Elden beskriver anklagene mot mannen som en verkebyll for Oslo-politiet. - Vi er glade for gjenopptakelsen, sier Elden. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

Seks år etter at Oslo-mannen ble anklaget av sin forhenværende samboer for grov mishandling av deres felles sønn, har Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker opphevet dommen og gjenåpnet saken.

- Etter at samboerskapet var over, hadde vi en avtale om delt omsorg, men da det ble sabotert kontaktet jeg advokat, forteller mannen til Dagbladet.

- Et helvete

- Da startet helvete. Jeg ble anklaget for å ha mishandlet sønnen min. Oslo tingrett i 2015 og i Borgarting lagmannsrett i 2016 dømte meg til fengsel.

- I dag, seks år etter at jeg ble anklaget har Gjenopptakelseskommisjonen endelig opphevet dommen, sier mannen.

Med tre mot to stemmer har kommisjonen opphevet dommen, og henvist saken til ny behandling lagmannsretten.

- Det er dokumentert at det ble fabrikkert falske bevis mot meg, hevder mannen.

Spørsmålet er nå om politiet i Oslo vil gå i retten og legge ned påstand om frifinnelse, eller om de fortsatt ønsker å få mannen straffet. Gjenopptakelseskommisjonen har sendt saken til ny behandling i lagmannsretten.

Mannen nye samboer, som er ansatt i Oslo-politiet, varslet om saken. Men hennes varsler om et justismord, ble avvist av både etterforskerne og domstolene.

Etterspill

Dagbladet er kjent med at en av topplederne i næringslivet i Norge engasjerte seg i saken, og henvendte seg til politiet i Oslo.

- Saken vil få et juridisk etterspill. Jeg skal sammen med min forsvarer, advokat John Christian Elden, vurdere søksmål mot ansatte i politiet. Riksadvokaten har tidligere gitt en politileder bot i saken, sier mannen.

Mens han var under politietterforskning, anmeldte mannen sin tidligere samboer og hennes venninne for falsk forklaring. Denne saken ble etterforsket av politiet på Romerike, og ble henlagt.

- Min opplevelse var at politiet trodde på påstandene mot meg, fordi min ekssamboer hadde en høytstående posisjon i samfunnet, sier mannen.

Mangelfull etterforskning

Mannen som både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett fastslo hadde mishandlet sønnen, har anmeldt flere tjenestepersoner i Oslo politidistrikt for deres involvering i etterforskningen mot ham.

Konsulentfirmaet PwC – som har gransket saken – har konkludert med at etterforskningen var preget av en rekke alvorlige mangler.

- Jeg har ikke hatt kontakt med barn mine på mange år. Nå håper jeg at forholdet kan normaliseres. Dette har vært seks svært tunge og vanskelig år, sier mannen.

- Verkebyll

Advokat John Christian Elden er godt fornøyd med Gjenopptakelseskommisjonens avgjørelse om gjenåpning av saken.

- Vi er glade for gjenopptakelsen. Denne saken har vært en verkebyll for rettssystemet særlig etter at varsleren i Oslo politiet kom på banen og saken ble gransket. Mange i systemet har argumentert for at domstolene og politiet ikke gjør feil. Det kan diskuteres, sier Elden.

Bistandsadvokat Andrea Wisløff ikke å kommentere kommisjonens avgjørelse før hun har fått drøftet saken med sin klient.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer