Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sove-voldtekt

Frikjent etter SMS-bevis

En 33 år gammel mann er frifunnet for en sove-voldtekt. Kvinnen (32) hevdet at hun var ute av stand til å motsette seg sex. SMS-er viste at hun i samme periode hadde tekstet til kjæresten.

KRITISK: Advokat John Christian Elden er kritisk til politiets etterforskning. Dommen viser hvor viktig det er at politiet er nøytrale og objektive når de etterforsker, og ikke velger ut deler av et bevismateriale.Foto: Andreas Lekang/ NTB Scanpix
KRITISK: Advokat John Christian Elden er kritisk til politiets etterforskning. Dommen viser hvor viktig det er at politiet er nøytrale og objektive når de etterforsker, og ikke velger ut deler av et bevismateriale.Foto: Andreas Lekang/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Trondenes tingrett ble 33-åringen dømt til fengsel i fire år. Nå er mannen frifunnet for straff i Hålogoland lagmannsrett. Men i lagmannsretten ble han dømt til å betale erstatning og oppreisning til kvinnen.

Mannens advokat John Christian Elden er svært kritisk til politiets etterforskning.

- Historien hang tilsynelatende på greip da politiet bare la fram fem SMS-er mellom anmelder og anmeldte. Tekstmeldinger som skulle vise at hun var ute av stand til å motsette seg sex og at hun ble voldtatt.

Bevis

- Problemet for politiet kom da vi ville ha de mellomliggende SMS-ene kvinnen sendte til andre. De viste blant annet at hun hadde en lengre diskusjon med sin kjæreste på SMS samtidig. Dette skjedde samtidig som påtalemyndigheten hevdet at hun sov. Rett forut for at hun ba min klient om å forlate leiligheten sin, hadde hun avvist utroskapsanklager på SMS med kjæresten, sier advokat Elden.

Advokaten mener politiet holdt tilbake avgjørende bevis da mannen ble dømt i tingretten.

- Etter at omfattende SMS aktivitet mellom kvinnen og kjæresten ble avdekket fra det tidspunkt hun skulle ha sovet og blitt voldtatt av en kamerat, ble mannen frifunnet i lagmannsretten, sier Elden.

Rimelig tvil

- Dette viser hvor viktig det er at politiet er nøytrale og objektive når de etterforsker, og ikke velger ut deler av et bevismateriale. Heldigvis stanset lagmannsretten en uriktig domfellelse denne gang, men hva med andre saker der tiltaltes forsvarer ikke greier å ettergå politiets etterforskning, sier Elden.

Han peker på at politiets manglende etterforskning av bevisene – SMS-ene – gjorde at det for retten forelå rimelig tvil.

- Feilene var avgjørende for at det forelå rimelig tvil i saken, og det er bra at vi får en begrunnet avgjørelse fra lagmannsretten som synliggjør dette for politiet, sier Elden.

Delt rett

Lagmannsretten delte seg i to. Flertallet mente at vilkårene for straffskyld var til stede, og fastslo:

«Flertallet legger til grunn som bevist ut over enhver rimelig tvil at tiltalte gjennomførte samleie med fornærmede mens hun sov og var ute av stand til å motsette seg handlingen».

Mindretallet fant det ikke bevist ut over enhver rimelig tvil at tiltalte har forholdt seg som beskrevet i tiltalen.

Både rettens flertall (en lagdommer og tre meddommere) og mindretallet (en lagdommer og to meddommere) er enige i at det var seksuell omgang mellom fornærmede og tiltalte den aktuelle natta.

TAR SAKEN: John Cristian Elden sier at saken der tre menn ble frikjent for å voldtatt Andrea Voll Voldum kan prøves for den europeiske menneskerettsdomstolen. Video: Ådne Husby Sandnes og Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Erstatning

Til tross for at rettens flertall ville dømme 33-åringen, ble han frikjent. Den nye straffeprosessloven krever at minst fem av syv dommere stemmer for, for å straffe.

Selv om 33-åringen ble frikjent for voldtektsanklagene, ble han dømt til å betale en erstatning på 5.452 kroner, og en oppreisningserstatning på 150.000 kroner til den fornærmede kvinnen.

Statsadvokat Tor Børge Nordmo fra Troms og Finnmark statsadvokatembete la ned påstand om fire års fengsel. Nordmo er på ferie, og har ikke vært tilgjengelig for å kommentere hverken frifinnelsen eller kritikken mot politiets etterforskning.