Frikjent etter to år i varetekt

Hjertesyk og isolert satt Yui Kai Raymond Yuen (40) i varetekt i et norsk fengsel i over to år. Nylig ble han frikjent for smugling av 1,2 tonn marihuana, men ble kastet på glattcelle rett etter frikjennelsen. Før helga forlot han landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den første måneden i fengsel gikk jeg ned ni kilo. Hele tida kvernet ordene «hvorfor, hvorfor» inni meg. Det var verre enn å dø. Flere kvelder ønsket jeg at søvnen aldri mer ville åpne øynene mine, sier Yui Kai Raymond Yuen (40).

De første fem månedene satt han med brev- og besøksforbud. I denne tida satt han aleine på cella i 23 og en halv time i døgnet. Nå varsler advokat Karen Forbrigd et større erstatningssøksmål på vegne av sin klient.

- Indre tortur

Lavmælt forteller Kai Raymond om to selvmordsforsøk og om meldingen om morens død som først nådde ham på cella flere måneder etter at hun var gått bort.

- Som indre tortur, som å bli spist opp innvendig, sier han om sjokkbeskjeden.

Hjertesykdommen og leverproblemer gjorde varetektstida ekstra lang. Som utlending med språkproblemer ble ikke dagene innenfor murene bedre. Han mener manglende omsorg i fengselet gjorde sykdommen verre.

- Beina mine hovnet opp fordi jeg fikk rørt altfor lite på meg. Fengselslegen gjorde alt han maktet for å fri meg fra smertene, men medisinene fikk ansiktet mitt til å hovne opp. Selv i dag har jeg vondt for å bevege venstre side av ansiktet, sier han.

- En dag måtte jeg til legesjekk på Rikshospitalet på grunn av et hjerteanfall. Med håndjern ble jeg fraktet til sykehuset. Underveis hadde jeg forferdelige smerter. Jeg ga utrykk for at jeg trengte en nitProglyserin i brystlomma, men fikk nei til svar, hevder Kai Raymond.

På glattcelle

Etter to år og to måneder i varetekt kunne 40-åringen endelig forlate fengselet. Men samme dag frikjennelsen var et faktum, havnet Kai Raymond igjen på glattcelle. Statsadvoktat Erik Førde ga ordre til fremmedpolitiet om pågripelse fordi Kai Raymond ikke lenger hadde oppholdstillatelse i Norge etter det lange fengselsoppholdet. Advokat Karen Forbrigt fikk ham løslatt med den begrunnelse at han ville forlate landet frivillig.

<B>ISOLASJON:</B> Yui Kai Raymond Yuen (40) fra Hongkong må begynne på nytt etter to år og to måneder som uskyldig i norsk fengsel. Advokat Karen Forbrigd varsler et større erstatningssøksmål på vegne av sin klient.