Frikjent for å ha skutt ubevæpnet mann

NEW YORK (Dagbladet): For ett år siden ble den ubevæpnede vestafrikanerne Amadou Diallo(22) skutt ned og drept utenfor sitt eget hjem i New York. I går ble de fire hvite politimennene frikjent på alle tiltalepunkter. Saken blir anket, lover svarte ledere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

New Yorks svarte bydeler er i opprør over dommen som de mener bekrefter at hvite politimenn kan gå så langt som å skyte en svart mann bare fordi de mistenker ham for å ha en pistol. Amadou Diallo hadde lommeboka si i hånden da han forsøkte å låse seg inn i leiligheten sin i bydelen i Brox 4. februar i fjor. De fire politimennene var på jakt etter en voldtektsforbryter og så Diallo gå omkring i gata ved midnattstider. Dagbladet var selv i Wheeler Avenue hvor Diallo ble skutt få dager etter at 19 dødelige av 41 skudd traff gateselgeren. Døra og vestibylen var gjennomhullet, og det var vanskelig å forstå at man ikke kunne kommunisere de få meterene fra fortauet hvor politifolkene sto til den knøttlille vestibylen hvor Diallo var.

Minoritetsgruppene i New York demonstrerte i månedsvis etter at Diallo var drept, og i redselen for et opprør ble rettssaken flyttet fra domstolen i Brox til Albany som er fem timers kjøretur fra New York City. Flyttingen ble voldsomt kritisert, og selv om juryen hadde fire svarte medlemmer har kritikere av dommen allerede kalt den rasistisk.

Politimennene Sean Carroll, Kenneth Boss, Edward McMellon and Richard Murphy satt likbleke og ventet på dommen som kunne bli fra 25 års fengsel til full frikjennelse. Da frikjennelsen kom satt de alle som saltstøtter.

De seks tiltalepunktene var fra overlagt drap til forårsaking av død ved forsøk på å uskadeliggjøre.

Store folkemengder samlet seg i går utenfor døra hvor Diallo ble skutt, og stemningen var opphetet. Utenfor rettsbygningen i Albany talte Amadou Diallos mor til opprørte mennesker og ba dem gå hjem i fred. Diallos far derimot advarte alle svarte amerikanere om at de kan lide samme skjebne som hans sønn etter denne dommen.

atn@dagbladet.no