Frikjent for dokumentfalsk

Faren ønsket at den 21 år gamle datteren skulle begynne på universitetet, og sendte inn vitnemålet hennes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det han ikke visste, var at datteren hadde forfalsket vitnemålet. Universitetet i Oslo (UiO) oppdaget i mai 2000 forfalskningen, og kvinnen ble tiltalt for dokumentfalsk, melder Nettavisen.

Hun hadde strøket i kroppsøving og sosialøkonomi på videregående, men endret karakterene til ståkarakterer på vitnemålet. Datteren begrunnet i retten dette med at faren tidligere hadde gitt uttrykk for at hun ikke burde utdanne seg videre fordi hun hadde for dårlige karakterer. Hun ønsket ikke å gi faren ytterligere argumenter i diskusjonen, og endret karakterene. Men faren viste seg å skifte mening, og sendte uten datterens viten inn vitnemålet til universitetsopptaket.

Oslo tingrett måtte ta stilling til om kvinnen kunne dømmes, siden det var faren hennes som sendte inn vitnemålet uten 21-åringens viten. Retten gravde til slutt så langt tilbake som til en dom fra 1900 for å hjelpe datteren ut av knipen og frifinne henne.

I dommen fra 1900 het det: «Saken gjaldt en kvinne som hadde fått 20 kroner av sin mann for å sette dem i banken. Hun satte imidlertid bare inn 10 kroner og forandre ett-tallet i innskuddsboken for å unngå ubehageligheter med sin mann. Høyesterett fant ut at når hun ikke hadde tenkt å bedra banken, forelå det ingen krenkelse av rettsforhold, og derfor ingen «rettsstridig hensikt» etter loven. Høyesterett la også til grunn at ektefellene hadde felleseie».

(NTB)