Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kriminalitet

Frikjent for drap etter tre år i varetekt

I Oslo tingrett ble 58-åringen dømt til 13 års fengsel for drap. Nå er han frifunnet i Borgarting lagmannsrett.

FUNNET DØD: En mann i 50-åra er frikjent etter at en mann ble funnet død på Tøyen i Oslo i mars 2016.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FUNNET DØD: En mann i 50-åra er frikjent etter at en mann ble funnet død på Tøyen i Oslo i mars 2016. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter 1020 i dager i varetekt, ble den 59 år gamle finske statsborgeren i dag løslatt - frifunnet for drap. Borgarting lagmannsrett har med fire mot tre stemmer frifunnet mannen for drapsanklagen.

Det var i mars 2016 politiet i Oslo ble tilkalt til en leilighet på Tøyen i Oslo, etter en alarmmelding. Der kunne politiet konstatere at en person var død, og at mannen var drept med vold.

De to mennene som var i leilighetene ble pågrepet. En av mennene - en norsk statsborger - ble løslatt etter en måned i varetekt. Finnen ble tiltalt for drap, og ble 22. mai i år dømt til 13 års fengsel i Oslo tingrett.

I dommen fra Borgarting lagmannsrett blir det rettet kritikk mot politiet og påtalemyndighet for etterforskningen. I dommen heter det:

«Lagmannsrettens flertall er etter en samlet vurdering av den oppfatning at det ikke foreligger klar sannsynlighetsovervekt for at NN (Dagbladets anonymisering) har drept mannen (Dagbladets anonymisering)».

Rettens mindretall – en av fagdommerne og to lekdommere – mente derimot at finnen burde dømmes for forsettlig drap.

- Etterforskningen var ensidig og for dårlig, sier advokat Erik Dammen Stoltz, som forsvarte 59-åringen.

Advokat Stoltz varsler at det vil bli reist erstatningssak mot staten, etter at 59-åringen satt i varetekt i 1020 dager.

Statsadvokat Hulda Olsen Karlsdottir, som førte aktoratet for påtalemyndigheten, har ikke vært tilgjengelig for å kommentere dommen. Oslo statsadvokatembete opplyser at Karlsdottir har fri, og ikke kan kommentere frifinnelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!