Frikjent for drap, men dommerne annulerte

-Svært sjelden drapsdom i Gulating, sier domstolsjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En snau time i ettermiddag var to unge menn frikjent i Gulating lagmannsrett i ettermiddag for et drap begge var dømt for i Sunnhordland tingrett i fjor.

Så kom de tre fagdommerne ut fra sitt avlukke med kontrabeskjeden: juryens kjennelse er underkjent.

Dagens frikjennelse og underkjennelse i den såkalte Halsnøy-saken i Hordaland vil forsterke debatten om juryordningen i det norske rettsssytemet.

- Det er svært sjeldent at fagdommerne avviser juryens kjennelse i drapssaker, sier direktør Tor Langbach i Domstoladministrasjonen til Dagbladet.no.

Den erfarne Bergensadvokaten Odd Drevland er forsvarer for en av de to mennene som var frikjent en kort ettermiddagtime.

- Jeg har vært forsvarer i drapssaker i 15 år og aldri opplevd at en jurykjennelse er satt til side. Så vidt jeg har hørt rundt meg i retten i dag, har det aldri tidligere skjedd i en drapssak i Gulating, sier Drevland til Dagbladet.no.

Ikke på drapsstedet, ble dømt

Faren til en av de to unge mennene var tredjemann som ble dømt i tingretten - til tross for at han ikke hadde vært tilstede da en mann i rullestol ble drept i sitt hjem på Halsnøy i oktober 2005. Han ble også dømt av juryen  lagmannsretten i dag uten at fagdommerne hadde noen innsigelse mot den kjennelse.

 ÅSTEDET:  I oktober 2005 ble en 63 år gammel mann drept i huset sitt på Halsnøy i Hordaland. Foto: Lars Magne Sjo.
ÅSTEDET: I oktober 2005 ble en 63 år gammel mann drept i huset sitt på Halsnøy i Hordaland. Foto: Lars Magne Sjo. Vis mer

Den to år gamle drapssaken er en lang rekke av spesielle omstendigheter.

En nå 28 år gammel mann fikk først 13 år for forsettlig og hans 21 år gamle kamerat ble dømt til fire år for medvirking. 28-åringens far ble dømt til seks år for å ha sendt sønnen og kameraten for å «ta» mannen på Halsnøy.

I tingretten fortalte 28-åringen at han hadde fått 8 000 kroner av faren etter «utført jobb».

Forsvarerne til alle de tre dømte anket, og i vinter startet saken ui Gulating. Den ble avbrudt før påske på grunn av sykdom, og tredje runde ble avblåst i dag. Nå må den 28 år gamle mannen og 21-åringen opp i nok en runde i lagmannsretten, trolig over nyttår. Det skjer automatisk når jury og fagdommere «kolliderer».

Vet ikke hvorfor
Styret for Domstoladministrasjonen gikk tidligere i år inn får å avvikle den norske juryordningen - et system som jutisminister Knut Storberget har markert seg som tilhenger av. Direktør Tor Langbach, med bakgrunn som lagdommer, er i likhet med sitt styre klar for å erstatte juryordningen.

- Styrets tyngste argument for endringer er at juryen ikke gir noen begrunnelse for sin kjennelse. Juryen har bare to svar: nei (som betyr ikke skyldig etter tiltalen) eller ja, med flere enn fem av de 10 stemmene. Domstoladministrasjonen vil isteden ha en utvidet meddomsrett med tre fagdommere og seks legdommere, som sammen må begrunne både flertall og mindretall, sier Langbach.

I tingretten var det en fagdommer og to legdommerne som vurderte saken sammen. Lagmannsretten hadde en jury på 10 fem kvinner og fem menn) og tre fagdommere som arbeidet uavhengig.

I neste runde i lagmansretten er det en meddomsrett som bestemmer. Da skal tre fagdommere og fire legfolk dømme sammen - og begrunne sitt syn. Fem av de sju må være enige for at de tiltalte kan dømmes. 4-3 i favør av skyldig vil bety frifinnelse.

GÅR MOT DAGENS JURYORDNING: Både direktør Tor Langbach og styret i Domstoladministrasjonen vil erstatte dagens juryordning.