Frikjent for drap på «Guds banksjef»

Mafiabosser frikjent for drap på Roberto Calvi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Drapet på «Guds banksjef» forblir uoppklart. Alle de fem tiltalte i saken om hvordan Vatikanets finansfyrste Roberto Calvi endte sine dager, er frikjent ved en domstol i Roma.

Dommerne kunngjorde onsdag at det ikke forelå nok beviser til en fellende dom. Dermed måtte de fem - to mafiabosser, en livvakt, en forretningsmann og denne mannens kjæreste - alle finnes ikke skyldige.

Calvis død så først ut til å være et selvmord, men politiet fant etter hvert ut at det snarere dreide seg om en drapssak. I 2003 ble etterforskningen gjenåpnet, og aktoratet i rettssaken som ble avsluttet onsdag, hadde lagt ned påstand om livstidsstraff for fire tiltalte.
Murstein og penger
Roberto Calvi, som var så mektig at han fikk tilnavnet «Guds banksjef», ble funnet hengt under Blackfriars-brua i sentrum av London i 1982. I lommene hans fant politiet flere murstein samt tusenvis av sveitserfranc i kontanter.

20 år senere, i 2002, kom et rettslig granskningsutvalg i Storbritannia fram til at Calvi neppe hadde begått selvmord. Halsen hans hadde ikke de karakteristiske merkene som folk som har hengt seg får.

Mursteinene i lommene var et klønet forsøk på å få det til å se ut som om Calvi ville gjøre seg tyngre, for dermed å dø raskere. Men nærmere gransking av steinene viste at han aldri hadde berørt dem med sine egne hender.


- Lenge å vente
- Et kvart århundre er lenge å vente på rettferdighet, sa advokaten Renato Borzone onsdag. Han har vært forsvarer for Flavio Carboni, forretningsmannen som ifølge aktoratet sto sentralt i sammensvergelsen som førte fram til drapet på Calvi.

Calvi ble funnet død samtidig som banken Banco Ambrosiano brøt sammen etter å ha tapt et beløp tilsvarende nærmere åtte milliarder kroner etter dagens kurs. Vatikanets eget finansselskap, Instituttet for religiøse arbeider, var storeier i Banco Ambrosiano.

Spor i etterforskningen av bankkollapsen pekte mot P2, en frimurerlosje med bånd til sterkt antikommunistiske krefter. P2 var innblandet på flere ulike plan i den organiserte korrupsjonen, som under navnet «Tangentopoli» preget Italia fram til storoppvasken i 1992.

(NTB)

VIDEOLINK: Guiseppe «Pippo» Calo fulgte saken gjennom kameralink fra fengselet til rettsalen i dag. Han var, med fire andre, tiltalt for drapet på Roberto Calvi, som ble funnet hengende fra en bru i London i 1982. Foto: AP/Andrew Medichini)/SCANPIX
VIDEOLINK: Guiseppe «Pippo» Calo fulgte saken gjennom kameralink fra fengselet til rettsalen i dag. Han var, med fire andre, tiltalt for drapet på Roberto Calvi, som ble funnet hengende fra en bru i London i 1982. Foto: AP/Andrew Medichini)/SCANPIX Vis mer
GUDS BANKSJEF: Roberto Calvi i 1982.
BOSS: Mafiabossen Guiseppe «Pippo» Calo i 1993.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer