Frikjent for farskap etter 58 år

Stein Johnsen (76) flørtet med ei jente en varm sommerkveld i Bergen i 1939. Året etter kom en velskapt gutt til verden. Nå er han frikjent for farskap - 58 år etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Etter to blodprøver hos seksjon for farskapsdiagnostikk ved Rettsmedisinsk institutt er saken klar. En kjennelse i Nordhordland herredsrett slår fast at Johnsen ikke er far til guttebarnet som ble født i Bergen i april 1940.

Stein Johnsen er kjent for mange som «skøyterevolusjonens far». Han har en lang merittliste som trener for landslaget på skøyter og i roing, sykling og kappgang. Han har deltatt i fem OL, to som utøver og tre som trener. Johnsen har fire NM-gull i diskos.

Barnebidrag

- De nye DNA-testene er flotte saker. Resultatet avkrefter farskapet, testen fastslår at vi ikke engang kan være i slekt. Blankere frifinnelse skal man lete lenge etter, sier Johnsen.

Saken har forfulgt ham siden han en sommerkveld i 1939 traff ei søt jente i Bergen sentrum.

- Jeg var 18 år gammel, hun et par år eldre og mer erfaren. Vi svermet og jeg fulgte henne hjem. Men vi hadde ikke sex, sier han. I april 1940 ble han innkalt til Bergen tinghus og måtte skrive under på farskap i påsyn av en streng dommer. Noen blodprøve ble ikke tatt den gangen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer