Frikjent for farskap etter 58 år

Stein Johnsen (76) flørtet med ei jente en varm sommerkveld i Bergen i 1939. Året etter kom en velskapt gutt til verden. Nå er han frikjent for farskap - 58 år etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter to blodprøver hos seksjon for farskapsdiagnostikk ved Rettsmedisinsk institutt er saken klar. En kjennelse i Nordhordland herredsrett slår fast at Johnsen ikke er far til guttebarnet som ble født i Bergen i april 1940.

Stein Johnsen er kjent for mange som «skøyterevolusjonens far». Han har en lang merittliste som trener for landslaget på skøyter og i roing, sykling og kappgang. Han har deltatt i fem OL, to som utøver og tre som trener. Johnsen har fire NM-gull i diskos.

Barnebidrag

- De nye DNA-testene er flotte saker. Resultatet avkrefter farskapet, testen fastslår at vi ikke engang kan være i slekt. Blankere frifinnelse skal man lete lenge etter, sier Johnsen.

Saken har forfulgt ham siden han en sommerkveld i 1939 traff ei søt jente i Bergen sentrum.

- Jeg var 18 år gammel, hun et par år eldre og mer erfaren. Vi svermet og jeg fulgte henne hjem. Men vi hadde ikke sex, sier han.
I april 1940 ble han innkalt til Bergen tinghus og måtte skrive under på farskap i påsyn av en streng dommer. Noen blodprøve ble ikke tatt den gangen.

- Jeg betalte barnebidrag i 15 år. Til å begynne med kostet det 15 kroner i måneden - og det var mye for et sykkelbud hos Storjohans sønner Herreekvipering, husker han.

Johnsen har små forhåpninger om å få bidragspengene tilbakebetalt fra trygdevesenet.

Lettsinn

- Hvorfor skrev du under, hvis du visste at du ikke var faren?

- Ungdommelig lettsinn. Regnet liksom med at saken ville forsvinne av seg selv. Vi var heller ikke så opplyste på den tida, visste ikke helt sikkert hva som skulle til for å lage barn.

Ettersom han vedkjente seg farskapet i 1940 har seinere protester ikke hjulpet. Han har hele tida blitt regnet som barnets far. Han er lettet over at årene med korrespondanse mellom advokater og folkeregister er over. Lettet over å ha fått visshet om at han ikke er far til en han aldri har hatt kontakt med.

- Jeg flyttet fra Bergen til Oslo sommeren 1940, og vi har bodd på hver vår kant av landet, sier han.

Johnsen håper hans historie kan føre til oppklaring også for andre i samme situasjon.

FRIKJENT:-Jeg er lettet etter to generasjoner med usikkerhet, sier Stein Johnsen