Frikjent for fyllekjøring

En lege er frifunnet for promillekjøring til tross for at politiets test på stedet viste at legen angivelig hadde en promille på 1,72.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En politioverbetjent forklarte i tingretten at en rustest viste en alkoholkonsentrasjon på 0,86 milligram per liter luft i legens utåndingsluft. Det tilsvarer en promille på 1,72 i blodet.

Dommerne har lagt betydelig vekt på vitneforklaringer - og kan ikke utelukke at det tekniske måleapparatet, kalt Intoxilyzer, kan ha vist feil i denne saken.

Legen ble stoppet under en søndagstur sammen med ei venninne i Østfold i oktober i fjor.

En liter vin

Ifølge legen kom resultatet av promilletesten som en meget stor overraskelse. Ifølge egen forklaring hadde legen kvelden før drukket ca. en liter hvitvin fra kl. 19 og fram til midnatt. Promillekontrollen skjedde ca. kl. 17.30 neste dag, altså ca. 18 timer etter at alkoholinntaket angivelig sluttet.

Tingretten utelukker heller ikke at det foreligger forhold ved legens forbrenning som gjør at tiltalte ikke kan klandres for ikke å ha forstått at alkoholkonsentrasjonen var så høy.

En erfaren politioverbetjent forklarte i retten at legen ikke var synlig beruset, med tanke på den høye alkoholkonsentrasjonen målingen viste.-  En person med en slik påvirkning skulle vært «god og subben», ifølge overbetjenten. Han skal imidlertid ha merket ei svak alkohollukt da legen ble tatt med inn i politibilen.

Legen og venninna passerte og observerte politikontrollen på vei ut til målet for søndagsutflukten. Da kjørte venninna. På tilbakeveien en time seinere hadde legen overtatt rattet, og de ble altså stoppet.

Tvil

Venninna forklarer at hun verken hadde kjent alkohollukt eller merket noe annet unormalt ved legen.

Dommerne understreker at den tvilen som har kommet legen til gode, ikke bare er teoretisk.

Påtalemyndigheten har anket saken over bevisbedømmelsen under skyldspørsmålet.

Ifølge politiet ble det foretatt kontroll av alkoholmeteret både før og etter at legen hadde blåst i det, og ingen feil ble oppdaget.

Forsvarer Oscar Ihlebæk er forbannet over måten forkynningen av anken skjedde på, i et gjennomsiktig nabolag, og han har klaget til den ansvarlige politimesteren.-  To polititjenestemenn kom hjem til klienten i full uniform og i uniformert bil i fullt dagslys. Politiet kunne enten ha opptrådt i sivil eller innkalt klienten til politistasjonen. En slik opptreden står for meg som helt ubegripelig.

Jeg kan ikke tolke dette annerledes enn at politiet ønsket å bruke makt, fordi de er uenige i frifinnelsen, sier Ihlebæk.

BLE TESTET: Ifølge politiet ble det foretatt kontroll av alkoholmeteret Intoxilator både før og etter at legen hadde blåst i det, og ingen feil ble oppdaget.