Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frikjent for korrupsjon i Siemens-saken

To Siemens-direktører og Stortingets ombudsmann for Forsvaret.

FRIKJENT: Aktor Trond Eirik Schea (tv) i samtale med forsvarer Bjørn Stordrange (th) i Oslo tingrett.
Foto: SCANPIX
FRIKJENT: Aktor Trond Eirik Schea (tv) i samtale med forsvarer Bjørn Stordrange (th) i Oslo tingrett. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||To Siemens-direktører og Stortingets ombudsmann for Forsvaret er i Oslo tingrett frifunnet for tiltalen om korrupsjon.

Bakgrunnen for saken var at de to Siemens-direktørene Frank Almaas og Hans Lødrup samt Kjell Arne Bratlie, som i dag er Stortingets ombudsmann for Forsvaret, nektet å vedta et forelegg på 75 000 kroner for simpel korrupsjon eller medvirkning til simpel korrupsjon.

Golftur
Lovbruddet som påtalemyndigheten mente de tre hadde gjort seg skyldig i, skjedde i forbindelse med en golftur til Alicante i Spania i 2004.

Flere topper Flere forsvarstopper var invitert og deltok på denne turen, som Økokrim mener var en ren smøretur i regi av Siemens AS.

De tre var tiltalt for å ha gitt, eller medvirket til å ha gitt, tre forsvarstopper en utilbørlig fordel i lovens forstand.

Forsvarstoppene fra Sjøforsvaret fikk under oppholdet til sammen dekket utgifter for nærmere 19 200 kroner til hotellopphold og golfspill.

Økokrim mener Alicante-oppholdet verken var tjenstlig begrunnet eller faglig forankret.

Det ble heller ikke gjort kjent for Forsvaret.

Frikjent

Men retten var imidlertid ikke enig i Økokrims tolkning av hva som hadde skjedd og valgte derfor å frifinne de to Siemens-direktørene.

Dermed fant retten heller ingen grunn til å dømme Bratli for forholdene.

- Min klient er svært fornøyd. Det var naturligvis ikke uventet siden vi hele tiden har hevdet at tiltalen ikke holdt mål, sier forsvareren til Bratli, Bjørn Stordrange, til NRK.

Førstestatsadvokat Trond Eirik Schea i Økokrim tar dommen til etterretning og uttaler:

- Det er viktig å prøve korrupsjonsbestemmelsen på mulig misbruk av stilling uansett beløpsstørrelse, sier Schea i en pressemelding.

Ikke bevist
Retten mente at det ikke fantes bevis for at det på forhånd eksisterte en forståelse om at Siemens skulle betale for turkostnadene.

Men som Økokrim bemerker, så slår dommen fast at «det er stor sannsynlighet for at det forelå en forhåndsavtale,» men rettens flertall har likevel ikke funnet dette bevist bortenfor rimelig tvil.

Økokrim har foreløpig ikke tatt stilling til spørsmål om eventuell anke.

(NTB)

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!