Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frikjent for metanoldrap på svigerdatteren

En 62 år gammel kvinne er frikjent for uaktsomt drap etter at svigerdatteren hennes døde av metanolforgiftning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retten mener 62-åringen ikke kunne vite at spriten hun serverte svigerdatteren var farlig, siden hun ikke var blitt syk av den selv om både hun og ektemannen hadde drukket av den flere ganger. Svigerdatteren døde i juli 2004.Kvinnen slapp saksomkostninger og oppreisning, men ble dømt for heleri.

Kjøpte av Fossum

Spriten var kjøpt fra et parti som stammet fra Per Erik Fossum, som da kjøpet skjedde var varetektsfengslet, siktet for metanolsalg.

I perioden var samtidig mange blitt syke og flere hadde omkommet etter å ha blitt forgiftet av metanol. Retten mener kvinnen burde vite at det var fare for at spriten kunne være metanol.

Oslo tingrett mente likevel at kvinnen burde frikjennes ettersom hun og ektemannen hadde drukket av spriten uten å ha blitt syke.

Retten mener de ikke kan kreve at hun skulle forstå at grunnen til at hun ikke ble syk var at hun drakk vanlig etanol samtidig med metanolen.

62-åringen sa i retten at hun hver kveld pleide å blande seg et par tynne drinker som sovemiddel, bestående av litt sprit, cola light og mye is.Alkometer 

62-åringen hadde testet spriten hun kjøpte med alkometer, og trodde at dersom spriten var sterkere enn 85 prosent, kunne den ikke være metanol. Dette stemmer ikke.

Svigerdatteren ble syk på en ferietur i Østerdalen sammen med 62-åringen og hennes mann, og stadig dårligere. Hun fikk etter flere dagers sykdom hjertestans i sitt hjem 24. juli 2004, og døde senere på Akershus universitetssykehus.

Ettersom kvinnen ble frikjent for å ha handlet forsettlig eller grovt uaktsomt, frikjennes hun for å betale oppreisning til svigerdatterens mor.

Hun har også levert en uforbeholden tilståelse for å ha kjøpt to kanner sprit hun visste var blitt ulovlig innført til landet. Derfor ble hun bare idømt en bot på 10.000 kroner.

(NTB)

Hele Norges coronakart