Frikjent for omstridt nordirsk drap

På den nordirske tobarnsfaren Robert McCartney i 2005.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre menn er frikjent for drapet på den nordirske tobarnsfaren Robert McCartney i 2005. Drapet vakte internasjonal oppsikt og bidro til at den væpnede konflikten i Nord-Irland tok slutt.

En av de tre som i dag ble kjent ikke skyldige, var tiltalt for overlagt drap, mens de to andre var tiltalt for voldsbruk på offentlig sted. Den irske republikanske hæren IRA er blitt anklaget for å ha skremt vitner fra å forklare seg og for å ha underslått beviser i saken.

McCartney ble stukket ned etter en krangel utenfor en bar i den nordirske hovedstaden Belfast i januar 2005. Etter drapet ekskluderte IRA tre av sine medlemmer, og tilbød seg å ta livet av McCartneys drapsmenn.

Dette tilbudet avviste McCartneys familie med forakt. Hans fem søstre utfordret åpenlyst IRAs jerngrep rundt de katolske bydelene i Belfast, og rettet ramsalt kritikk mot organisasjonens politiske fløy Sinn Fein for at den ikke tok avstand fra drapet.

De fem søstrene ble mottatt av president George W. Bush i Det hvite hus, mens Sinn Fein og IRA pådro seg internasjonal forakt. Dette bidro trolig i ikke så liten grad til at IRA sommeren 2005 avsluttet sin væpnede kamp i Nord-Irland.

(NTB)