FRIKJENT: Advokat Knut Lindboe sammen med klienten (skjult). 45-åringen ble i dag frikjent for drapet på Vegard Bjerck. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
FRIKJENT: Advokat Knut Lindboe sammen med klienten (skjult). 45-åringen ble i dag frikjent for drapet på Vegard Bjerck. Foto: Øistein Norum Monsen/DagbladetVis mer

Frikjent for Skøyen-drapet

Påtalemyndighetens sak mot 45 åringen som var tiltalt for drapet på Vegard Bjerck holdt ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

45-åringen som var tiltalt for drapet på Vegard Bjerck 18. desember 2008, ble kl. 14 i dag frikjent i Oslo tingrett.

Retten mener fruktkniven som er funnet hjemme hos den tiltalte kan ha påført Bjerck de skadene han er påført.

- At de kan ha påført skadene, er imidlertid ikke bevis for at den har gjort det, sier tingrettsdommer Anne Margrethe Lund.

Retten mener det er mer enn 50 prosent sannsynlig at fruktkniven er drapsvåpenet.

- Men i seg selv er dette ikke nok, sier Lund, og konkluderer:

- Det er ikke ført tilstrekkelig bevis for at tiltalte har drept Vegard Bjerck. At han har ripet opp biler kan være et motiv, men er ikke bevis.

Retten skulle også vurdere den sivile delen av saken mot 45-åringen, som dreide seg om erstatningskrav fremmet av Vegard Bjercks samboer og mor.

SENTRALT BEVIS: Dette er fruktkniven påtalemyndigheten mente ble brukt til å drepe Bjerck. Kniven ble funnet hjemme hos tiltalte, men det har vært strid om bevisets verdi.
SENTRALT BEVIS: Dette er fruktkniven påtalemyndigheten mente ble brukt til å drepe Bjerck. Kniven ble funnet hjemme hos tiltalte, men det har vært strid om bevisets verdi. Vis mer

I sivile saker er beviskravene lavere enn i straffesaker -  det er tilstrekkelig med sannsynlighetsovervekt.

Retten finner imidlertid heller ikke at 45-åringen kan dømmes til å betale erstatning til Bjercks pårørende.

Den tiltalte vedtok dommen på stedet, mens påtalemyndigheten tok betenkningstid. De har to uker på seg til å bestemme seg for om de vil anke dommen til lagmannsretten.

Påstand om 11 år Før jul la aktor Svein Holden ned påstand om 11 års ubetinget fengsel. Han understreket da at påtalemyndigheten ikke har et kronbevis, men en samlet bevismengde.

Den siktede 45-åringen har innrømmet hærverk på biler i garasjeanlegget, men har hele tida nektet for å ha noe med drapet å gjøre.

- Det er usannsynlig at han gikk ens ærend ned for å skrape på en bil mens det var rushtrafikk. Politiet lette etter spor fra garasjen i familiens leilighet i tre uker uten å finne annet enn fruktkniven, sa tiltaltes forsvarer, Knut Lindboe, i sin prosedyre før jul.

- Overrasket under hærverk Vegard Bjerck (43) ble funnet stukket i hjel  i et felles garasjeanlegg på Hofftunet på Skøyen 18. desember 2008.

Oslopolitiet brukte enorme ressurser på etterforske saken, og brukte blant annet mye tid på å utelukke at en tilfeldig innbruddstyv eller en psykisk ustabil person kunne ha vært i garasjeanlegget på det aktuelle tidspunktet

Flere måneder ette drapet havnet en av hans naboer i søkelyset, da politiet observerte mannen mens han ripet opp en bil - noe som hadde vært et tilbakevendende problem i garasjen. Etterforskerne knyttet avsløringen til at en politihund like etter drapet hadde markert på oppgangen der den mistenkte mannen bodde, like ved en utgang fra garasjeanlegget.

DREPT: Vegard Bjerck ble 43 år gammel.
DREPT: Vegard Bjerck ble 43 år gammel. Vis mer

Politiets teori er at naboen ble overrasket av Bjerck under en lignende episode, og drepte 43-åringen med kniv, før han raskt tok seg tilbake til sin egen leilighet.

I juni 2009 ble 45-åringen pågrepet og siktet for forsettlig drap.

Løslatt og tatt igjen Etter halvannen måned i varetekt ble han løslatt på grunn av manglende bevis, men i 2011 ble han overraskende pågrepet på nytt.

Da mente politiet å kunne bevise at en fruktkniv funnet i siktedes leilighet samsvarte med spor på avdødes kropp. Flere sakkyndigrapporter har knyttet ulik grad av tvil til bevisets verdi. Ved det sentrale tyske kriminalpolitiets laboratorium ble det slått fast at slitespor på kniven passer med skader på offerets brystbein.

I tillegg til usikkerhet rundt kniven har forsvaret lagt vekt på at tiltaltes døtre har sagt at han var hjemme på drapstidspunktet, og at dataspor kan tyde på at han satt bak PCen i tidsrommet.

ÅSTEDET: Forsvarer Knut Lindboe (f.v) Kjetil Moen fra politiet, tingrettsdommer Anne Margrethe Lund og aktor Svein Holden på åstedestedsbefaring i grasjeanlegget på Hofftunet borettslag på Skøyen, der Vegard Bjerck ble funnet drept i desember 2008.  Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
ÅSTEDET: Forsvarer Knut Lindboe (f.v) Kjetil Moen fra politiet, tingrettsdommer Anne Margrethe Lund og aktor Svein Holden på åstedestedsbefaring i grasjeanlegget på Hofftunet borettslag på Skøyen, der Vegard Bjerck ble funnet drept i desember 2008. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer