Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frikjent fordi politiet ikke gjorde jobben sin

Oslo-politiet blir hudflettet i en fersk dom. Retten mener det er sannsynlig at to lommetyver er skyldige, men politiets manglende etterforskning skapte for mye tvil.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Oslo tingrett kritiserer Oslo-politiet for at manglende etterforskning førte til frikjennelse av lommetyver. Leder for etterforskningsavsnittet ved Sentrum politistasjon i Oslo politidistrikt, politioverbetjent Janne Stømner, sier de vil bruke kritikken fra tingretten i forbedringsøyemed.
Foto: Morten Holm / Scanpix
SVARER PÅ KRITIKKEN: Oslo tingrett kritiserer Oslo-politiet for at manglende etterforskning førte til frikjennelse av lommetyver. Leder for etterforskningsavsnittet ved Sentrum politistasjon i Oslo politidistrikt, politioverbetjent Janne Stømner, sier de vil bruke kritikken fra tingretten i forbedringsøyemed. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Politiet bruker ikke ressurser på etterforskning etter at de har fått folk varetektsfengslet. Likevel satser de på å få en domfellelse. Jeg ser en tendens til dette i små fillesaker med utlendinger involvert, sier advokat Reidar Steinsvik.

Glattcelle To menn med ulovlig opphold i Norge ble arrestert mistenkt for tyveri av ei lommebok og en mobiltelefon fra en privatperson i Oslo  sentrum 2. april i år.

De tiltalte, en 36-åring og en 43-åring, satt først i dagesvis på glattcelle, deretter i vanlig fengsel fram til rettsforhandlingene fant sted mandag denne uka.

Politiet la «av allmennpreventive hensyn» ned påstand om streng straff for de to tiltalte og ønsket dem dømt til fengsel i 120 dager.

Men det gikk ikke aktoratets vei under rettsforhandlingene. Forklaringen fornærmede ga i retten var ikke i samsvar med det som framkom av aktoratets politirapport. Dermed fant retten at det foreligger rimelig tvil, slik at de tiltalte må frikjennes for dette viktigste tiltalepunktet.

Resultatet ble at de to tiltalte ble dømt til henholdvis 36 og 21 dager i fengsel for mindre alvorlige forhold. 43-åringen ble faktisk idømt ti dager mindre i fengsel enn han allerede hadde sonet i varetekt.

Krass kritikk Tingretten er ikke nådig i sin kritikk av Oslo-politiet. Det påpekes at verken fornærmede eller andre vitner er avhørt av politiet, og at det ikke ble foretatt fotokonfrontasjon eller fingeravtrykksundersøkelser.

«Det kan synes som om det ikke er foretatt noen etterforskning i saken etter at de tiltalte ble pågrepet og varetektsfengslet, noe som er svært uheldig», heter det i dommen.

Retten viser til at det er brukt store ressurser på saken, med omfattende vitneførsel og tolketjeneste.

«Iretteføring av slike saker som på grunn av bevismessige mangler leder til frifinnelse vil da kunne virke mot sin hensikt», kritiserer retten.

Retten mener at politiets manglende etterforskning kan gå på rettssikkerheten løs også for de tiltalte fordi tidlig etterforskning også kan «avkrefte en mistanke».

Forskjellsbehandling Advokatene Aase Karine Sigmond og Reidar Steinsvik, som representerte hver sin tiltalt i saken, mener dommen er et utslag av politiets nulltoleransepolitikk mot folk uten tilknytning til Norge. Terskelen for å fengsle er blitt svært lav i småsaker hvor tiltalte tidligere ville sluppet med et forelegg.

- Nordmenn blir ikke pågrepet og varetektsfengslet for noe tilsvarende, sier advokat Sigmond.

Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund mener politiet må ta på alvor den meget alvorlige kritikken som kommer fra rettsapparatet.

- Jeg forventer at politiledelsen har en god forklaring på dette. Når folk sitter i varetekt, er politiet nødt til å gå videre med saken, sier Johannessen.

- Legger oss flate Leder for etterforskningsavsnittet ved Sentrum politistasjon i Oslo politidistrikt, politioverbetjent Janne Stømner, sier de vil bruke kritikken fra tingretten i forbedringsøyemed.

- At vi ikke foretok avhør av den ene fornærmede i saken, legger vi oss helt flate for, sier Stømner til Dagbladet.

Hun ønsker ikke å gå inn på advokat Sigmonds påstand om at nordmenn ikke ville blitt varetektsfengslet i en tilsvarednde sak.

- Den uttalelsen får stå for hennes regning sier, Stømner. Politioverbetjenten er ikke enig i forsvarernes syn på politiets nulltoleransepolitikk overfor utlendinger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media