Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frikjent i Høyesterett

Den 32-år gamle kvinnen ble anmeldt fordi hun selv anmeldte en mann for voldtekt. I to rettsinstanser ble hun dømt til å betale erstatning. I dag ble hun frifunnet av Høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den påståtte voldtekten skal ha funnet sted i mai 1996. Kvinnen meldte voldtekten til politiet, men saken ble henlagt. Mannen innrømmer å ha hatt sex med kvinnen, men hevder at det var frivillig. Noen år senere gikk mannen til motanmeldelse.

Kvinnen ble dømt til å betale erstatning til mannen for ærekrenkelse. Advokat Anne Hovde, som forsvarte kvinnen i retten, er svært glad for dommen i Høyesterett.

- Dette er svært gledelig. Dommen sikrer voldsofre, spesielt de som har vært utsatt for vold i enerom, sier hun.

Dømt for å ha snakket om voldtekt

Kvinnen selv er svært lettet over utfallet:

- Hun er så glad! Dette er jo en sak som har ligget på henne siden det skjedde. Nå kan hun gå videre, sier Hovde.

Kvinnen ble første gang dømt i Søre Sunnmøre herredsrett. Hun ble dømt for å ha ærekrenket mannen hun hadde anmeldt for voldtekt fordi hun snakket om voldtekten til familie og venner. Dommeren satte erstatningen til 20 000 kroner og rente på 12 prosent.

Deretter ble saken brakt til Frostating lagmannsrett. Men kvinnen måtte selv bevise at hun hadde blitt voldtatt, og fordi hun ikke klarte å overbevise juryen tiltrekkelig, ble hun dømt også der.

- Konsekvensen av dommene var at man pålegger offeret taushetsplikt. Kvinnen har ikke kunnet angre på at hun fortalte om overgrepet. Hun måtte fortelle for å fungere, sier advokat Hovde.

Kvinnen føler at hun for første gang er trodd av retten, selv om mannen hun anmeldte, ikke er dømt.

- Hun er glad for denne definitive konstateringen av at huhn er trodd. Det er en endelig bekreftelse på at hun selvsagt har rett til å leve videre og fortelle.

Forsiktig med omtale

Tove Smaadahl i Krisesekretariatet jubler:

- På vegne av kvinnen er jeg utrolig glad. Men denne saken danner presedens og styrker kvinners rettssikkerhet, sier Smaadahl.

Dommene mot førte til en

lovendring for å hindre at personer som er utsatt for overgrep, selv skal kunne bli erstatningspliktige fordi de har snakket om overgrepene.

- Loven i dag er helt klar: Etter at politiet har henlagt en sak, har et voldsoffer lov til å snakke med de nærmeste om det som har skjedd. Det er viktig i forhold til rehabilitering, sier Smaadahl.

Men ingen må tro at de kan fortelle hvem som helst hva som helst. Det er fremdeles mulig å bli saksøkt for injurier. Den som får vite om voldtekt, kan selv bli saksøkt hvis vedkommende sprer informasjonen videre til andre.

- Det er ikke rett til fri informasjonsspredning. Man skal ikke belaste den som man angriper unødig. Man må være forsiktig og ikke gå over en del terskler, sier advokat Anne Hovde.

Tidligere saker:

Ikke straffbart å anmelde voldtekt

Anker erstatningssak

Voldtatte må holde kjeft

Dømt for å fortelle om voldtekt

Saksøkt etter voldtektsanmeldelse

Hele Norges coronakart