Frikjent i incestsak etter sin død

Frostating lagmannsrett har frikjent Atle Joar Hage, som i 1984 ble dømt for incest mot sine to barn. Frifinnelsen er en følge av at saken ble gjenopptatt på barnas oppfordring, 10 år etter at Hage tok sitt eget liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Lagmannsrettens enstemmige dom inneholder sterk kritikk av de sakkyndige i straffesaken i 1984, psykologene Bjørn Pleym og Per Rypdal, som gikk god for de beskyldninger barnas mor framsatte om seksuelle overgrep mot barna.

Svakheter

«Etter en gjennomgåelse av dokumentene må det konstateres at deres arbeid, herunder rapportene, fremstår som utilfredsstillende i flere retninger sett med dagens øyne. Saken mot Hage ville stått bevismessig sterkere dersom deres vurderinger og konklusjoner hadde fremkommet på grunnlag av større grundighet og mer spesifikk faglig innsikt i incestproblematikken enn hva de den gang hadde», heter det i domspremissene.

Per Rypdal har forklart seg som vitne i gjenopptakelsessaken, og har opplyst at Hage-saken var hans første incestsak. Ifølge dommen har han innrømmet «svakheter ved de sakkyndiges arbeid».

«Rypdal lot seg overbevise, først og fremst fordi mor var så sikker i sin sak», heter det.

Benådning avslått

Atle Joar Hage ble ved straffesaken i Frostating lagmannsrett i 1984 dømt til ett års fengsel, derav 120 dager ubetinget. Han anket til Høyesterett over saksbehandlingen, men Høyesteretts kjæremålsutvalg avviste anken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer