Frikjent i pengerotsaken

- Dette har vært en heksejakt fra starten av, sier Arild Braathen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nord-Troms tingrett frikjente den tidligere regionlederen for Redningsselskapet i Troms for underslag. Det melder NRK Troms og Finmark .

Arild Braathen mistet jobben da han ble beskyldt for å ha tatt ut 60 000 kroner i kreditt fra sin tidligere arbeidsgiver i 2003. Aktor hadde bedt om 30 dagers betinget fengsel og 10.000 kroner i bot.

– Å ta ut penger fra arbeidsgivers konto anses som underslag når det ikke er adgang til det. Dette gjelder selv om man betaler pengene tilbake neste dag. Braathen yter seg selv en uberettiget kreditt – det anses som underslag, sa aktor Ida Munch-Ellingsen i prosedyren før dommen falt.

Braathens forsvarer Hallvard Østgård har hele tiden krevd frifinnelse for sin klient. 


Braathen fungerte som bank
Braathen innrømmet å ha gjort uttakene, men hevdet at de var kompensasjon for  store reiseutgifter. Derfor har forsvareren under rettsforhandlingene påpekt at kontoen var en innsamlingskonto, ikke en driftskonto.

Forsvaret viser til at Braathen hadde en ekstrem arbeidssituasjon da uttakene ble gjort, og at han ikke hadde noen økonomisk gevinst av uttakene som ble tilbakebetalt.

– Denne saken har vist at det var Arild Braathen som til tider var «bank» for Redningsselskapet med sine store utlegg for sin arbeidsgiver, sa forsvarer Hallvard Østgård, ifølge nyhetsbyrået NTB.

- En vendetta og heksejakt
Braathen er nå selvsagt fornøyd med domsavsigelsen.

- Jeg er selvfølgelig veldig lettet. Helt fra fra starten av har jeg sagt at dette er en vendetta og en heksejakt fra Monica Kristensen Solås\' side, sier Braathen til Dagbladet.no.

FRIKJENT: Her er Audun Braathen til høyre sammen med sin forsvarer i retten Hallvard Østgård. Foto: Scanpix
FRIKJENT: Her er Audun Braathen til høyre sammen med sin forsvarer i retten Hallvard Østgård. Foto: Scanpix Vis mer

Han er nå så lei av hele saken at han ikke ønsker å gå inn på hvilke motiver den suspenderte generalsekretæren måtte ha for å drive heksejakt på ham.

Anket oppsigelsesdommen

Braathen mistet jobben som regionleder for Redningsselskapet som følge av rotet rundt pengeuttakene.

Braathen godtok ikke oppsigelsen og gikk til sak mot Redningsselskapet. Da saken kom for retten i Asker og Bærum tingrett fikk Redningsselskapet - etter mye frem og tilbake -medhold. Braathen anket dommen til Borgarting langmannsrett. Det er ennå ikke klart når denne saken kommer opp.

Per i dag er Braathen arbeidsledig, men han kan nå trekke pusten litt lettere etter frikjennelsen, etter som han mener grunnlaget for oppsigelsen nå er svekket.

- Jeg ble sagt opp for å ha gjort underslag. Nå har tingretten slått fast at jeg ikke har gjort underslag, så nå blir det spennende å se på fortsettelsen, sier Braathen til Dagblade.no.