Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frikjent må betale for sex-overgrep

Stefaren ble frikjent for seksuelle overgrep mot sin mindreårige stedatter. Retten frikjente mannen, men mener likevel det er sannsynlig det skjedde overgrep over flere år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stedatteren, som var 11 til 15 år da overgrepene skal ha skjedd, er derfor tilkjent 100 000 kroner i oppreisning. Bakgrunnen er den omstridte oppreisningserstatningen, der terskelen for bevis er lavere enn i en vanlig straffesak.

Frostating lagmannsrett frikjente stefaren, men mener det likevel er klar sannsynlighetsovervekt for at han har hatt seksuell omgang med stedatteren, både før og etter at hun fylte 14 år.

Først dømt, så frikjent

Stefaren ble i tingretten i mars i år dømt til fengsel i tre år og seks måneder for seksuelle overgrep. Stefaren anket. Under ankebehandlingen ble han frikjent.

Etter frikjennelsen, fastholdt stedatterens bistandsadvokat kravet om oppreisning.

Stefaren var tiltalt for omfattende seksuelle overgrep i tidsrommet fra sommeren 1998 til august 2001. Frostating lagmannsrett understreker at stefaren er frifunnet etter tiltalen for å ha forbrutt seg seksuelt mot sin mindreårige stedatter.

-  Det skal ikke gjenstå noen tvil om hans strafferettslige uskyld og frifinnelsens rettmessighet. Dette hindrer imidlertid ikke at samme person i samme dom - på et sivilrettslig grunnlag som skadevolder - kan bli erstatningsansvarlig for å ha foretatt de samme handlinger overfor samme fornærmet som skadelidt. Dette er en akseptert ordning, knesatt gjennom flere avgjørelser fra Høyesterett og EMD, heter det i domspapirene.

Sannsyngliggjort

Lagmannsretten legger primært stedatterens forklaring til grunn i den omstridte dommen.

-  Lagmannsretten bygger etter dette på som klart sannsynliggjort at det har skjedd mange overgrep over flere år.

Lagmannsretten understreker igjen at dette er en konklusjon som bygger på et mindre strengt beviskrav enn i straffesaken.

Stefaren har hele tida nektet for de alvorlige anklagene. Når oppreisningsspørsmålet ble diskutert, understreket også hans advokat at stefaren ble frifunnet i straffesaken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media