Frikjent, men må betale erstatning

Fagdommerne i Gulating Lagmannsrett fant det overveiende sannsynlig at Birgittes fetter tok livet av henne. I dag ble han dømt til å betale 100 000 kroner i erstatning til foreldrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 09.00 i dag møttes partene i retten på nytt, denne gangen for at retten skulle avgjøre erstatningskravet som bistandsadvokat Erik Lea har reist på vegne av Karen og Torger Tengs.

Selv om fetteren ble frikjent av juryen etter norgeshistoriens lengste drøftelser i går, fant de tre fagdommerne at han må betale 100 000 kroner i erstatning. Også i Karmsund herredsrett ble 21-åringen dømt til å betale erstatning, men den gang ble han også funnet skyldig i drapet på Birgitte. Beviskravene i sivile søksmål er lavere enn i ordinære straffesaker. I motsetning til juryen mener dommerne det er overveiende sannsynlig at fetteren tok livet av Birgitte for tre år siden. Dette har tidligere skjedd i voldtektssaker i Norge, og det ble også utfallet i O.J. Simpson-saken i USA. Fetteren valgte å anke erstatningskravet på stedet. Dermed blir det nå opp til Høyesterett å avgjøre om 21-åringen må betale erstatning til foreldrene.

Selsomt

Advokat Sigurd Klomsæt, som forsvarer 21-åringen, mener dommerne har sneket skyldspørsmålet inn bakveien. - Det hadde vært bedre om fagdommerne hadde tilsidesatt juryens kjennelse da den forelå onsdag. Da hadde min klient fått anledning til en ny, fullstendig vurdering av straffesaken. Dette er særdeles selsomt, sier Klomsæt til NTB.