Frikjent seks dager etter sin død

Tidligere lensmann Harald Tveiten i Rollag frifunnet for underslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Agder lagmannsrett behandlet saken i dag, og har frifunnet Tveiten for anklagene om underslag av penger fra en eldre kvinne som han hjalp mens han var lensmann i Rollag, skriver Laagendalsposten.no.


I februar 1996 dømte Borgarting lagmannsrett lensmann Harald Tveiten for underslag av 223 000 kroner fra en gammel dame i bygda. Tveiten hevet, med fullmakt fra kvinnen, pengene fra hennes postsparebankkonto fra 1986 til 1992, da kvinnen døde.

Arvingene anmeldte lensmannen for underslag. De oppdaget at store beløp var tatt ut, og ble mistenksomme da de ikke fant dem. Tveiten hevdet at han ga pengene til kvinnen, men at hun sannsynligvis hadde gitt dem videre anonymt til et veldedig formål. Ved to tilfeller hadde kvinnen beviselig gitt 50 000 kroner til veldedige formål.

Dommen i 1996 påla Tveiten å betale tilbake 223 000 kroner til arvingene. Han fikk en betinget dom på seks måneders fengsel.

-  Agder lagmannsrett har avsagt en frifinnende dom. Det er nå satt endelig punktum i saken. Harald Tveiten kan nå bli gravlagt som en renvasket mann, sier advokat John Christian Elden til Laagendalsposten.

- Lagmannsrettens avgjørelse betyr at Tveiten nå i praksis har fått tilbake lensmannstittelen sin, sier Elden.

Den 6. juni i år besluttet Gjenopptekelseskommisjonen at Tveitens sak skulle behandles på nytt.

Den 10. juni avgjorde Høyesteretts kjæremålsutvalg at saken skulle behandles av Agder lagmannsrett.

I dag, 12. juni, kom Agder lagmannsretts endelige avgjørelse om at Tveiten formelt er frifunnet.