Frikjent

Amina Lawal ble frikjent av sharia-domstolen i Nigeria. Dermed steines ikke kvinnen til døde likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mars ifjor ble den nigerianske kvinnen Amina Lawal dømt til døden ved steining, for utroskap. I dag reverserte den samme domstolen dødsstraffen.

Lawal var tiltalt for utroskap etter at hun fødte en datter mer enn ni måneder etter skilsmissen fra ektemannen. Hun har hele tiden hevdet at barnefaren er identisk med mannen hun skilte seg fra, og at han hadde lovet henne å ta vare på både henne og barna de hadde sammen fra før. Men mannen skal ha forlatt Lawal før barnet ble født.

Domstolen valgte å utsette fullbyrdelse av straffen til hennes nyfødte barn kunne klare seg selv. Altså to år, skriver CNN.

Provinsen Katsina i Nigeria er en av tolv provinser i Nigeria som har innført den islamske sharia-loven. Loven er omstridt, og straffer blant annet tyver med å kappe av dem armene. De resterende 24 provinsene i Nigeria har ikke innført sharia-loven, og de religiøse opptøyene i landet har krevd mer enn 3000 menneskeliv de siste årene.

Verdenskjent

Dødsdommen mot Lawal fikk hele verdenssamfunnet til å reagere med avsky. Menneskerettsorganisasjoner i Norge foreslo å gi kvinnen asyl i Norge, og også statsminister Bondevik engasjerte seg i den fattige kvinnens skjebne.

Da det nærmet seg Miss World-finale ble saken satt i fokus på nytt. Miss Sveits ville boikotte hele finalen som skulle gå av stabelen i Nigeria. Da bestemte Nigerias president, Olusegun Obasanjo, seg for å gripe inn.

For å redde Miss World-finalen garanterte landets utenriksminister at Lawal aldri ville bli steinet i Nigeria. Men dødsdommen hang fortsatt over Lawal, og Miss World-finalen ble flyttet til London på grunn av opptøyer i Nigeria.

Anken opp i dag

Lawals advokat anket dødsdommen mot henne umiddelbart, og i dag behandlet sharia-domstolen i Katsina saken igjen. Forsvarsadvokaten var optimistisk.

Kronargumentet hans er at Lawal ble gravid med sin datter før sharia-loven ble innført i Katsina. Advokaten mener domstolen må se at sharia-loven ikke kan ha tilbakevirkende kraft.

- Vi ser fram til at dommerne forstår våre argumenter og anvender rettferdigheten slik de er ment å gjøre, sier han til CNN.

Samtidig hevder han overfor kanalen at Lawal hadde blitt drept for lenge siden hvis ikke de internasjonale menneskerettighetsorganisasjonene hadde involvert seg i saken.

Blir neppe drept

Likevel var faren for at Lawal blir steinet mikroskopisk. Selv om sharia-domstolen hadde opprettholdt dødsdommen i dag hadde hun hatt flere ankemuligheter.

Neste instans på ankestigen var en føderal domstol som ikke ligger under sharia. Her blir hun etter all sannsynlighet frikjent. Hvis dommen også her ble opprettholdt, kunne hun anke videre til Nigerias høyesterett.

President Obasanjo har garantert at hun ikke kom til å bli dømt her.

I dag sørget sharia-domstolen for at saken aldri kom så langt.

<B>STOR STØTTE: </B>Dødsdommen mot Lawal fikk hele verdenssamfunnet til å reagere med avsky. Mange menneskeretts-organisasjoner har gitt henne støtte.<br>
<B>TILTALT FOR UTROSKAP: </B>Lawal var tiltalt for utroskap etter at hun fødte en datter mer enn ni måneder etter skilsmissen fra ektemannen.<BR>