Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frilans-diplomater

Det er et nettverk under utvikling i utkanten av verdens konfliktområder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Gareth Evans holdt foredrag i Røde Kors Humanitært forum den 25. september, var det gått 1000 dager uten en krig mellom to stater i verden. Det var nettopp inngått våpenhvile i Libanon, og et lite håp var tent om at der nå finnes et «vindu» i konflikten med muligheter for utvikling mot en varig fred. Det håpet var Evans i arbeid med å gjøre større ut fra en fast overbevisning om at det stadig er konflikten mellom Israel og palestinerne som er nøkkelen til en løsning.Bær over med at det blir mange navn i denne artikkelen. Det er ikke namedropping, men en viktig del av hovedpoenget. Hvem Gareth Evans er? Tidligere utenriksminister gjennom 13 år med sosialdemokratisk styre før velgerne stemte inn konservative John «Tampa» Howard og gjorde Australia til et hardere samfunn. Nå er Evans en av en voksende skare tidligere toppolitikere som forsøker å gjøre en innsats for fred, for utvikling og for forsoning i verden. En annen i denne klassen internasjonale frilansdiplomater, tidligere demokratisk senator George Mitchell fra USA, besøkte forleden Oslo som sjef for det store, Washington-baserte advokatfirmaet DLA Pipers. Der driver mange av de unge advokatene, og altså sjefen selv, omfattende såkalt pro bono-arbeid med konfliktløsning og regelrett bistand både i USA og i Afrika. Mitchell benyttet besøket i Oslo til å besøke Oslosenteret for fred og menneskerettigheter i dets nye lokaler på Frogner i Oslo som blant andre Stein Erik Hagen har stilt til Kjell Magne Bondeviks rådighet. Der traff Mitchell sin kollega fra arbeidet i kommisjonen han selv ledet, og som i 2001 la fram en plan for fred i Midtøsten, stortingspresident Thorbjørn Jagland. Og han møtte selvsagt verten selv, tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik som nå er en av politikerne som prøver å gjøre gode gjerninger verden rundt etter at den aktive politiske karrieren er over. Senator Mitchell sier at han er overbevist om at ex-politikere som Evans, Bondevik og ham selv, kan bidra til å løse konflikter sammen med aktive politikere som stortingspresident Thorbjørn Jagland. Ex-politikere kan i noen sammenhenger gi bidrag både ved å levere analyser med andre perspektiver enn stater har, og ved å legge fram forslag som statlige aktører av ulike årsaker ikke kan spille ut.

Mitchell var for eksempel forhandleren gjennom fem lange år som lyktes med å skape fred i Nord Irland etter at han sa nei til et tilbud fra president Bill Clinton å bli dommer i USAs høyesterett.Gareth Evans leder i dag International Crisis Group (ICG) i Brussel. Senator George Mitchell var ICGs første formann. Det var tragedien på Balkan som skapte tanken om at et ICG hadde en oppgave løse.Det er et nettverk under utvikling her. Oslosenteret til Bondevik har for eksempel etablert nettverkskontakt med Jimmy Carter-senteret i USA, med Kim Dae-jungs senter i Sør Korea og med Crisis Managament Initiative til tidligere president Marti Ahtisaari i Finland.

Det er den tilsynelatende uendelige konflikten i Midtøsten som trekker til seg flest av ex-politikerne med ønske om å bidra til løsninger. Ei drøy uke etter besøket i Oslo offentliggjorde Gareth Evans og ICG en appell om konflikten i Midtøsten som er underskrevet av 135 nåværende og tidligere statsledere fra hele verden. Både Kjell Magne Bondevik, Gro Harlem Brundtland og Thorvald Stoltenberg fra Norge har skrevet under på kravet om nytenkning og ny politisk vilje til å finne en løsning. Blant de andre underskriverne er Mikhail Gorbatsjov, John Major, Vigdís Finnbogadóttir og Desmond Tutu.

Både private givere og regjeringer gir penger til disse ulike initiativene. Gareth Evans samlet inn 2,5 millioner kroner som ICG trengte til sitt nye initiativ i Midtøsten, under møtet som Bill Clinton arrangerte i forkant av åpningen av høstens hovedforsamling i FN i New York. Bill Clinton er selv en ex-politiker med restarbeidskraft og et stort kontaktnett som nå driver med gode gjerninger.Det blir ikke sagt, men for hver enkelt av dem spiller det nok også en rolle at gjennom denne innsatsen dempes savnet av den makten de en gang utøvde.