Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frimurerbrødre kjemper i retten

Over 400 medlemmer av Frimurerordenen er dommere, advokater og politimenn. Jusprofessor Carl August Fleischer mener at medlemskapet ikke er uproblematisk når de møtes i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aftenposten har gjennomgått medlemslistene i organisasjonen, og funnet ut at mange av dommerne, advokatene og politimennene er medlemmer av samme losje. Det er ikke usannsynlig at «brødrene» barker sammen i rettsapparatet.

I en Oslo-losje av Frimurerordenen er tre byrettsdommere og flere forsvarsadvokater medlemmer.I en annen Oslo-losje er over ti advokater og fem-seks politimenn medlemmer, inkludert påtroppende sjef for mordkommisjonen i Kripos, Ola Thune.I Stavanger er både politimesteren, to byrettsdommere og flere av byens mest profilerte advokater med i samme losje, og i Trondheim er politimesteren frimurer.

- Det er en fordel at politimestere og dommere ikke er medlem av slike ordener, sier jusprofessor Fleischer til Aftenposten.

Han mener det utad kan skape et uheldig inntrykk av at noen grupper har muligheter for å få bedre behandling enn andre, og sier at en slik klikkdannelse også kan bidra til at uriktigheter vinner fram - uten tilstrekkelig distanse og kritisk holdning.

Verken Advokatforeningen, Politiets fellesforbund eller Dommerforbundet har noen prinsipiell holdning til medlemskap i Frimurerordenen.

Magne Frode Nygaard, Stormester i den norske frimurerordenen, avviser at kollegiale forhold blant frimurere i juristyrket har noe å si for rettssikkerheten.

(NTB)

Hele Norges coronakart