Frir til 700 000 usikre velgere

Jens Stoltenberg nekter å gi opp troen på valgseier.

PÅ FRIERFERD: Jens Stoltenberg nekter å gi opp troen på velgseier tross solid borgerlig flertall i lang tid.- Jeg vil styre fordi Ap har den beste politikken for Norge, sier Stoltenberg.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PÅ FRIERFERD: Jens Stoltenberg nekter å gi opp troen på velgseier tross solid borgerlig flertall i lang tid.- Jeg vil styre fordi Ap har den beste politikken for Norge, sier Stoltenberg. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dette intervjuet forteller Stoltenberg om sine visjoner for Norge, og hvorfor han vil styre landet videre. Han mener lav arbeidsledighet er en av de djerveste visjonene en politiker kan ha.

Orden i økonomien -Å ha orden i økonomien er ikke noe mål i seg selv, det er et virkemiddel for å gi mennesker trygghet. Det er det visjonære: Å gjøre det mulig for mennesker å leve de livene de ønsker, sier Stoltenberg.

- Det er en stor visjon å ha som mål at alle som ønsker det, skal få jobb, føle økonomisk trygghet og utnytte sine evner og anlegg. Da kan de leve spennende liv. Politikkens suksess skal ikke måles på spenningsfaktor eller underholdningsverdi. I de aller fleste land er lav ledighet en av de aller djerveste visjoner en kan ha, fortsetter han.

Ser framover - Er det dette du vil bli husket for som statsminister, at du holdt orden i norsk økonomi og sikret Europas laveste ledighet?

- Jeg har ikke tenkt å begynt å oppsummere mitt politiske liv, og se bakover. Jeg ser framover. Men blant de tingene som har vært viktige for meg, har vært å få Norge gjennom det største økonomiske tilbakeslaget etter krigen, sikre lav ledighet, mindre forskjeller i skolen og mer rettferdighet.

Etter valgkampmøter, roseutdeling og møter med velgere får han en liten pause ute på moloen i Bodø i det vakre sensommerværet. Han står i en kamp om politisk liv eller død.

Torsdag sa flere valgforskere til Dagbladet at at de regner slaget som tapt for de rødgrønne. Flere eksperte mener det er så godt som umulig at velgerbevegelsene blir så store de siste ukene at de borgerlige mister flertallet.

Men Stoltenberg sier han ikke blir satt ut av slike analyser.

Velgerne avgjør - Det er viktig å vise respekt for velgerne, og det er velgerne som avgjør på valgdagen. Og vi ser bevegelser på flere målinger. På noen har Ap framgang, og det er klart at den tendensen kan fortsette. Vi vet at mange velgere bestemmer seg sent, og at det kan skje store endringer fram mot valgdagen, sier han.

På Dagbladets siste partibarometer oppgir hele 19,1 prosent at de ikke vet hvem de skal stemme på. Det  tilsvarer om lag 700 000 velgere, altså godt over Oslos befolking på 629 000.

- Vi sier ikke at det er enkelt å vinne, men det er mulig. Uansett om sannsynligheten for å vinne er liten eller stor, så må vi mobilisere alt vi kan, sier Stoltenberg.

Jevnt På Ipsos MMIs måling for siste uka er Ap og Høyre jevnstore, med henholdsvis 29,7 prosent og 29, 6 prosent, men det er solid borgerlig flertall.

- Denne målingen viser bare at det er veldig jevnt, og at ingenting er avgjort, sier Stoltenberg.

-Tenker du på at dette kan være din siste valgkamp som statsminister?

- Nei, det er viktig å ikke tenke sånn, men være fokusert på arbeidsoppgavene. Jeg har lært mye av idrettsfolk. Det er nok veldig stor forskjell på idrett og politikk, men likheten er at man må fokusere på oppgavene og ikke la seg forstyrre for mye. Det er veldig stor forskjell på å være observatør og analytiker på utsiden, og å være den som er på banen, sier Stoltenberg

- Tåler presset Han regnes som Ap's sterkeste kort. Valgresultatet for Ap og de rødgrønne avhenger i stor grad av hans innsats.

- Føler du et stort press?

- Altså, jeg har valgt å være statsminister og partileder. Da må jeg også være forberedt på hardt arbeid. Jeg får masse ros, og masse støtte, men også masse kritikk. Det hører med til et demokrati, og det hører med i en valgkamp. Jeg har vært med i utallige valgkamper og trives i valgkamp, sier Stoltenberg.

Fra valgkampen startet fram til valgnatta går det i ett. Fra Nordland gikk turen videre til Vestlandet i går.

- Hvordan holder du ut?

- Når man har gjort ting mange ganger, får man jo mer rutine. Nå er vi for eksempel midt i en budsjettprosess. Hvert år ser det nesten umulig ut, men så finner man alltid en løsning til slutt. Jeg er blitt tryggere på at ting som kan framstå som nesten uoverkommelige oppgaver, lar seg løse. Det andre er at jeg har blitt mye flinkere til å passe på meg selv. Jeg trener mer enn før. Og slik at jeg får overskudd og glede av det. Og jeg sover godt, sier Stoltenberg.

PÅ FRIERFERD: Jens Stoltenberg nekter å gi opp troen på velgseier tross solid borgerlig flertall i lang tid.- Jeg vil styre fordi Ap har den beste politikken for Norge, sier Stoltenberg.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PÅ FRIERFERD: Jens Stoltenberg nekter å gi opp troen på velgseier tross solid borgerlig flertall i lang tid.- Jeg vil styre fordi Ap har den beste politikken for Norge, sier Stoltenberg. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Etter ankomst til Haugesund i går kveld tok han en løpetur. Om han er sliten?

-  Hvis jeg ikke hadde merket det, hadde jeg jobbet for lite. Skal jo merke det, eller så gir jeg for lite, men det er viktig å ikke bli utslitt, sier Stoltenberg.

- Best for landet Han er en av Norges lengstsittende statsministre. Ved valget vil han ha sittet i nærmere ti år. Likevel vil han ha tillit for fire nye år. Stoltenberg har flere ganger uttalt at han har et brennende ønske om å fortsette som statsminister for Norge, at ingen jobb der ute er viktigere og mer meningsfull enn denne.

- Dette landet er et fantastisk land, med fantastiske muligheter. I Nord-Norge er det for første gang på flere tiår befolkningsvekst. Det er få ting som er et sterkere uttrykk for framgang enn at det blir flere mennesker. Det jo menneskene i Nord-Norge som har skapt veksten, men vi vi har lagt til rette for det, blant annet med investering i universiteter og høyskoler, sier Stoltenberg.

- Hvorfor er du den beste til å lede landet i de neste fire årene?

- Fordi den politikken jeg står for, er den som er best for Norge. Det er ikke meg som person det handler om, men om den politikken jeg er talsmann for, sammen med mange andre. Vi har resultater som viser at vi har troverdighet når vi sier at vi skal ta Norge videre, sier Stoltenberg.

Han vil «ta Norge videre», men hva betyr det?

- Vi vil ha et Norge som er preget av rettferdighet og mangfold, fordi et samfunn der mennesker har like muligheter, der alle er med, er mer mangfoldig og mer skapende samfunn. Hvis vi greier å inkludere mange, og gi like muligheter, blir det også et mye mer spennende og mangfoldig samfunn. Det er politikkens oppgave å kjempe for mer likhet, og motvirke de kreftene som trekker i retning av økt ulikhet, ikke forsterke dem, sier Stoltenberg.

 

Han viser til arbeidsmarkedet der de med utdanning og ressurser får de best betalte jobbene, faren for å få et A- og et B-marked, at ulikheter går i arv.

Ap's plan - Vi ser at i land rundt oss, øker forskjellene. Norge er ett av de få landene som har lykkes i å redusere forskjellene. Det handler om flere ting: Det handler om å sikre lav arbeidsløshet og høy sysselsetting, sier Stoltenberg, som fortsetter: 

- Det er avgjørende for evnen til å kunne skape og dele, og for å skape rettferdighet og mangfold. Og vi må bygge broer inn i arbeidslivet for de som faller utenfor. Da må vi tenke at veldig mange mennesker ikke kommer til å være helt innenfor eller helt utenfor, ikke helt syke, eller helt uføre.

Han ramser opp:

- Så handler det om å ha en god fellesskole der alle barn får utdanning av høy kvalitet. Det er avgjørende både for å bidra til mer rettferdig samfunn, men det er også det viktigste bidraget til verdiskapning og et lønnsomt næringsliv i framtida.

- Og så handler om helse der vi både må satse på folkehelse. Vi øker tippenøkkelen, satser på idrett og legger til rette for frivillighet. Men så må vi også satse på sykehusene. Vi skal utdanne og ansette flere, vi skal utvide åpningstidene og investere i utstyr og bygg.

- Og vi skal redusere klimautslippene og gjøre det lønnsomt å rense utslipp, og utlønnsomt å slippe ut klimagasser. Det er mulig å kombinere en politikk for lav ledig het med å få klimautslippene ned. Arbeiderpartiet bygger på disse ideene ideene om rettferdighet og fellesskap, og vi har vist i åtte år at vi åtte år at vi kan ta Norge i den retningen.

VALGKAMP: Jens Stoltenberg oppfordrer velgere i Bodø til å bruke stemmeretten.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VALGKAMP: Jens Stoltenberg oppfordrer velgere i Bodø til å bruke stemmeretten. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer