Frir til Ap

- Jeg håper det er mulig å få til et samarbeid med Ap i høst. På sikt er slik alliansebygging viktig. Vi må tenke hva slags allianser som er viktige for landet og for framtida, sier kulturminister Anne Enger Lahnstein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med disse enkle ord manøvrer kulturminister Anne Enger Lahnstein seg inn i valgkampen etter å ha vært bemerkelsesverdig fraværende.

- Antyder du mulighetene for et bredere sentrum-venstresamarbeid etter valget i 2001?

- Nå har vi en sentrumsregjering. Alle andre spekulasjoner er uaktuelle. Men vi må også ha et siktemål for framtida.

- Hva er dette siktemålet?

- Du får ikke meg til å si ordet «flertallsregjering». Jeg har ikke noe annet ønske enn at sentrumsregjeringen kan fortsette. Men jeg tror sentrumspartiene og Ap har svært mye til felles når det gjelder miljø, fordeling og distriktspolitikk.

- Men hvorfor ligger du så lavt i valgkampen?

- Fordi partiet har valgt en ny leder. Jeg gleder meg over at det går så bra med Odd Roger (Enoksen). Han kan bruke meg hvis han vil. Men jeg har hatt min tid og har gjort min jobb som partileder. Jeg synes det er godt å kunne konsentrere meg om å være minister. Jeg har ikke behov for å være noen sjuende mor i huset. Men jeg synes det er artig å komme ut og treffe folk.

Treffe folk gjør hun stadig vekk som kulturminister. I går åpnet hun Høstutstillingen i Oslo.

- Men hvilke ambisjoner har du for senterpartiet nå?

- Jeg har ikke noen annen ambisjon enn partiledelsen. Ingen av oss tror at regjeringsmakt er veien til økt oppslutning. Men vi er enige om at det er nødvendig for et politisk parti å ta ansvar. Det gir oss muligheten til å ta del i den utøvende politikken.

- Men viser ikke valgkampen at sentrumspartiene og Ap har mye å tjene på et nærmere samarbeid?

- Jeg har aldri lagt skjul på at den beste løsningen finnes mellom sentrum og Ap. Det er også min forhåpning når vi innleder budsjettforhandlinger til høsten. At opposisjonspartiene går fram i en valgkamp er ikke uvanlig.

- Men det største opposisjonspartiet, Ap, ser ikke ut til å gå fram?

- Det kan hende at Ap's velgere er skuffet over at partiet ikke har forsøkt å påvirke politikken i disse to årene. Ap er jo vant til å ta ansvar. Også vi syntes Ap-ledelsens opptreden i fjor var skuffende. Da avviste Ap å bli med på inntektsøkninger og fridde til Høyre for å få felt regjeringen. Nå får vi se hvordan det går i år.

- Og imens driver dere en meningsløs maktkamp dere imellom?

- Det er ikke min jobb nå å si mer om dette. Nå vil vi legge fram et budsjett og jeg håper at vi kan finne en løsning.

- Med Ap?

- Ja, det tror jeg blir best. Og det vet alle at jeg mener. Men samtidig må man være realistisk og ta de løsningene som er mulige.