Frir til de velutdannede og liberale

Mens de andre krangler om skatter og avgifter forsøker Venstre å gå sin egen vei. Partiet setter sin lit til de velutdannede og liberale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsinnvandring, miljøspørsmål og flat skatt med stort bunnfradrag er sakene som skal få de skolerte og fordomsfrie velgerne til å samles under Venstres hvite og grønne fane.

Etter å ha sikret vinterftret til rundt 60 sauer og tre hester på gården i Ulvik, er partileder Lars Sponheim klar til en lang valgkampinnspurt. Meningsmålingene bare blåser han av.

- Meningsmålingsvinnere i juni er aldri blitt valgvinnere i september, slår han selvsikkert fast.

Flat skatt

- Hovedsaken i valgkampen vår blir forslag om flat skatt med stort bunnfradrag. Det blir økt arbeidsinnvandring fordi det er nødvendig for å løse nye velferdsoppgaver og bruke mer oljepenger. Og selvfølgelig blir det miljøspørsmål, sier Sponheim.

- Det er ikke tvil om at vi ønsker å være veldig tydelig på flat skatt som ingen andre går inn for. Det skiller oss fra høyresiden at vi erkjenner at vi vil ha en høyere beskatning i retning av kapitalinntekter. Det ligger også en forenkling i et slikt system som vil frigjøre arbeidskraft, sier han.

Fremmedfrykt koster

Omstridt er også en annen av Venstres valgkampsaker, nemlig ønsket om arbeidsinnvandring.

- Det er få som tør snakke om behovet for økt arbeidsinnvandring fordi de er redde for at dette skal skremme velgere over til Hagen, men poenget er at jeg synes vi skal være ærlige på dette. I dag er mangelen på arbeidskraft så stor i Norge at vi må si at fremmedfrykt koster. Vi betaler et rentetillegg i Norge fordi økonomien vår er stram og har nådd kapasitetstaket, sier han.

Sponheim legger til at Høyre har i og for seg samme politikken som Venstre på dette området, men at Petersen ikke tør snakke noe særlig om det på grunn av konkurransen med Frp.

- Men det er helt nødvendig. Det går ikke an å rope på skattelet te eller løse nye velferdsoppgaver uten å fortelle hvordan man skal løse problemet med mangel på arbeidskraft. Mangelen begynner å bli prekær på de fleste samfunnsområder, sier Sponheim til NTB.

Problemene vil bare øke

Han mener at mangelen på arbeidskraft ikke er noe konjunkturproblem, men en utviklingsbestemt situasjon som kommer til å vedvare og forsterkes en generasjon framover.

- Det er viktig å ha to tanker i hodet samtidig. Vi må kunne skille mellom det som er våre oppgaver som en liberal stat i flyktninge- og asylpolitikken, og en politikk som gjør at bedriftene kan skaffe seg arbeidskraft utenfor EØS-området. Hvorfor skal vi være redde for å ta helt nødvendige debatter i det norske samfunnet fordi vi er redde for at Carl I. Hagen skal tjene på det, spør han.

Venstrelederen ser ingen fare for at velkvalifisert arbeidskraft, som arbeidsinnvandring vil åpne for, kommer i ukontrollerte mengder til Norge. Partiet har gått inn for en kvote på 10.000 i året.

- Derfor er skremslene fra Hagen meningsløse så lenge de som kommer er ønsket av en arbeidsgiver og har skaffet seg arbeid, slår Sponheim fast.

- Jeg vet at mine velgere og mitt velgerpotensial mener dette er riktig. Du må lete i Venstres og SVs velgerpotensial for å finne velgere som er kjemisk fri for fremmedfrykt av noe slag, sier han.

For tidlig med regnskap

Partilederen kan styre sin begeistring for spekulasjonene om Venstre kommer over sperregrensen for utjevningsmandater på 4 prosent.

- Det er for tidlig å gjøre opp regnskap. Jeg synes det er noe merkelig dette meningsmålingshysteriet som foregår, særlig i juni. For det første vet vi at meningsmålinger i juni, særlig i valgår, aldri hr vært i nærheten av valgresultatet i september. Det hele avgjøres i sluttfasen. Vi har et helt annet grunnlag å mobilisere på enn vi har hatt ved noe tidligere valg de siste 20 årene. Å forskuttere at det ikke skal gå bra for Venstre er meningsløst når to millioner velgere fortsatt er i bevegelse, sier han.

(NTB-Svein Kristoffersen)