Ap vil gjøre seg mer spiselige for KrF:

Frir til KrF med dyrere brus og godteri

Hvis Ap får det som de vil, økes godteri-momsen for å gi plass til en større satsing på barn og unge. Slik vil Ap-nestleder Trond Giske lede KrF-Hareide inn i fristelse.

IKKE NOEN GODTEMOMS: Momsøkningen Ap foreslår blir på 10 prosent, sammenlignet med i dag. Det er ikke store summer i kroner og øre for forbrukeren, men sørger faktisk for hele 1,9 mrd kroner til den norske stat. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
IKKE NOEN GODTEMOMS: Momsøkningen Ap foreslår blir på 10 prosent, sammenlignet med i dag. Det er ikke store summer i kroner og øre for forbrukeren, men sørger faktisk for hele 1,9 mrd kroner til den norske stat. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I dag får all mat, inkludert søtsaker, nemlig lavmoms på 15 prosent. Nå vil Ap øke satsen på godteri og brus til 25 prosent, slik også KrF foreslo i sitt alternative statsbudsjett for neste år.

Slik kan politikerne slå et slag for folkehelsa, og samtidig dra inn 1,9 mrd kroner mer årlig som staten kan bruke på andre ting.

- En hekto godteri blir kanskje 1,50 øre dyrere, eller der omkring. En sixpack med halvannenliters cola blir kanskje kostende en tier mer. Dette er varer som ofte er på tilbud, så jeg tror ikke forbruksutslaget blir så stort, men vårt poeng er at dette ikke er varer man trenger å gi lav moms, sier Ap-nestleder Trond Giske til Dagbladet.

Stor innsparing

Satsingen er et av de store innsparingene som foreslås for staten i Aps alternative statsbudsjett, og skal brukes til å finansiere en større satsing på barn og unge (se faktaboks).

Ap-nestlederen omtaler den foreslåtte momsøkningen i Ap-budsjettet som et frieri til KrF.

- Vi skjønner jo at KrF forhandler med Høyre og Frp, og at det er mye som tyder på at de kommer til å lage budsjett i lag, men KrF skal vite at vi, dersom de ikke gjør det, er klare til å gjennomføre en felles hjertesak for oss begge, ved en storstilt satsing på barn og unge hvor alle tiltakene kan dekkes inn med denne ene inntekten, sier Giske.

Mange tiltak

I pakken ligger flere av Aps løfter fra valgkampen, som penger til 1000 nye lærere, flere barnehageplasser, et gratis skolemåltid om dagen, og en time mer med fysisk aktivitet i skolen.

Giske påpeker at det - uavhengig av om KrF-støtte til Ap-budsjettet - vil gi KrF større tyngde i forhandlingene at også Ap går inn for økt godtermoms:

- Vi gjør det for å synliggjøre hva vi ville gjort hvis vi hadde hatt flertall, fordi det kan gi KrF større forhandlingsmakt når de ser at de har støtte i Stortinget, og for å vise KrF at de har et alternativ til Høyre og Frp. Og så er det en veldig god pakke i seg selv, sier Giske.

- Viktig sak

KrF-nestleder Olaug Bollestad synes det er bra at flere stiller seg bak kravet om økt moms på godteri og brus, selv om det ikke er det første frieriet KrF har fått.

Det var faktisk hun som foreslo at KrF skulle gå inn for det samme i sitt alternative budsjett.

- Jeg har spilt inn dette til vårt parti fordi jeg mener det er et folkehelsetiltak. Hvorfor skal vi sponse snop og brus når det er et så stort folkehelseproblem?, argumenterer Bollestad.

Hun sier det er en viktig sak for KrF, som hun ikke synes det er rart at de har felles med for eksempel Ap.

Uten at de går fra forhandlingsbordet med regjeringspartiene av den grunn.

- Det er bare bra at de går inn for det. Jo flere som stiller seg bak, jo større ryggdekning har man for å gjøre en slik endring, sier hun.

Aps løft for barn og unge• Flere barnehageplasser

• Nei til økt barnehagepris

• 1000 nye lærere

• En times fysisk aktivitet for alle skolebarn

• Innføre et enkelt skolemåltid

• Psykisk helse inn i skolen

• Tilgjengelig skolehelsetjeneste hver dag

Kilde: Arbeiderpartiet

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer