Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frir til kundene

Husbank-direktør Lars Wilhelmsen forteller at det er mye billigere å binde lånet i banken hans enn å ha flytende rente i de andre bankene. Nå kommer kundene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har vel to milliarder kroner igjen, så det haster for dem som vil ha lån hos oss, sier Wilhelmsen.

Hvis du binder lånet i Husbanken, må du betale 5,5 prosent rente. Den flytende renta i banken ligger i øyeblikket på 4,2 prosent, men blir oppjustert til 4,6 prosentpoeng 1. oktober.
Til sammenlikning ga Finansbanken i går beskjed om at de setter opp den flytende renta med 0,5 prosentpoeng til 6,45 nominelt, altså nesten en prosent mer enn den faste renta til Husbanken.

Også DNB korrigerer den flytende renta. Fra 17. august koster billigste lån 6,30 prosent.

- Best i klassen

- Det er jo artig å være best i klassen for en gangs skyld. De lave rentene skyldes at den justeres to ganger i året. På den måten ligger vi i etterkant av dagens renteøkning, noe som kommer kundene til gode. På samme måte kommer vi dårligere ut hvis renta brått skulle synke, opplyser Lars Wilhelmsen.

Han legger ikke skjul på at det kan lønne seg å binde lånet i Husbanken.
- Vi er i utgangspunktet veldig forsiktige med å gi råd. Det er vanskelig å spå rentenivået om fem år, men i øyeblikket kan det synes meget gunstig for kundene å binde lånet. Dette har vi også merket på antallet henvendelser, sier Wilhelmsen.

Stiller krav

Du kan bare søke om boliglån i Husbanken. I tillegg stilles det en rekke krav til boligen som skal bygges.

- Vi gir ikke lån til bygging av store og dyre eneboliger. Vi har tak på pris og kvadratmeter, som varierer etter hvor i landet boligen bygges. Vi stiller også krav til kvaliteten på bygget, sier Wilhelmsen.

Det er likevel ikke umulig å få lån. I fjor finansierte banken halvparten av alle nye privatboliger som ble bygd.

Åtte mrd.

- Vi har en utlånsramme på vel åtte milliarder kroner. Seks milliarder er allerede lånt ut, slik at det gjenstår kun to milliarder fram til nyttår. Det er ingen hemmelighet at vi ønsker oss større utlånsrammer, sier Husbank-direktøren.
Første renteoppjustering i Husbanken skjer 1. oktober. Den faste renta blir liggende på 5,5 prosentpoeng fram til nyttår.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!