Frir til Røkke

Her er olje- og energiminister Marit Arnstads plan for å redde regjeringen i gasskraftsaken: Staten og næringslivet spleiser på et gigantisk forskningsprogram som skal gi utslippsfrie gasskraftverk i nær framtid. Arnstads drømmepartner er Kjell Inge Røkke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag legger Marit Arnstad fram gassplanen på fylkesårsmøtet i Nord-Trøndelag Senterparti. Etter det Dagbladet erfarer er Kjell Inge Røkke og Aker Maritime en av ønskepartnerne i den miljøvennlige gass-spleisen. Norsk Hydro, Kværner og ABB er også aktuelle kandidater til det rådyre spleiselaget.

Målet er at Norge skal bli ledende på produksjon av energi uten miljøskadelige COæ-2å-utslipp - og strategien er en storstilt satsing på forskning, utvikling og utprøving av ny renseteknologi.

Vil overbevise Ap

Det er knyttet stor spenning til olje- og energiminister Marit Arnstads behandling av gasskraftsaken. Hvis planen ikke lykkes, kan det bli saken som fører Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg inn i statsministerstolen.

Sammen med Høyre og Fremskrittspartiet har Ap nemlig flertall i stortinget for bygging av gasskraftverk med dagens teknologi, og kan dermed felle regjeringen - som er imot.

Sp-statsråden har i lang tid arbeidet med den offensive strategien som skal gjøre det vanskelig for Ap å gå inn for gasskraftverk med dagens teknologi - som vil gi økte COæ-2å-utstlipp. Etter det Dagbladet kjenner til er det store forventninger til at «tilbudet» skal overbevise gasskrafttilhengerne i Ap om å droppe utbygging av gammeldagse gasskraftverk.

Olje- og energidepartementet skal via mer uformelle henvendelser til flere sentrale næringslivsaktører fått forståelse for at næringslivet stiller seg svært positivt til denne typen forskningssamarbeid.

Millionspleis

Ifølge en sentralt plassert regjeringskilde dreier det seg om en satsing som over flere år beløper seg til flere hundre millioner kroner. Et større millionbeløp blir stipulert på neste års statsbudsjett.

Det er ennå uklart hvor stor andel av beløpet departementet selv vil betale, men Olje -og energidepartementet håper selvfølgelig næringslivstopper som Røkke kan dra en del av lasset.

Hvor dypt næringslivet vil grave i lommeboka avhenger selvfølgelig av hvor stor tro de har på de kommersielle mulighetene som ligger i konseptet.

Frir til Jens

Spørsmålet er om Arnstads frieri til Ap er nok til å stoppe partiets vilje til å starte bygging av gasskraftverk før den nye teknologien er på plass.

29. februar kommer energi- og miljøkomiteen i stortinget med sin innstilling i gasskraftsaken, og den behandles i Stortinget 9. mars.

GASS-PARTNER: Olje- og energiminister Marit Arnstad vil ha med seg Kjell Inge Røkke på spleiselag.