Eksperimentell prøverørsbehandling

Frisk baby av tre foreldre er født

Veier 2,9 kilo. Alt vel med mor og barn. Fertilitetslegene mener de har skapt «medisinsk historie».

PRØVERØR: Dette bildet viser tradisjonell assistert befruktning på Fertilitetsseksjonen ved St. Olavs Hospital i Trondheim .
Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix
PRØVERØR: Dette bildet viser tradisjonell assistert befruktning på Fertilitetsseksjonen ved St. Olavs Hospital i Trondheim . Foto: Gorm Kallestad/NTB ScanpixVis mer

Takket være fertilitetsleger i Hellas og Spania ble det tirsdag denne uka født en baby av ikke bare to, men tre foreldre, skriver BBC.

Mora hadde lenge slitt med å få barn og hadde gjennomgått flere mislykkede prøverørsbehandlinger, skriver Metro.

Legene sier de nå har skapt «medisinsk historie» som kan vise seg å være til hjelp for par som ikke kan få barn.

Eksperimentell behandling

De benyttet seg av en eksperimentell form for prøverørsbehandling hvor et egg fra moren, sæd fra faren og nok et egg fra en kvinnelig donor ble brukt.

Babyen som nå er født veier 2,9 kilo, og alt skal være bra med mor og barn.

Metoden er utviklet for å hjelpe kvinner med dødelige mitokondriesykdommer til å få friske barn. I Storbritannia har den etiske debatten gått høyt om denne problemstillingen, skriver BBC.

Kvinnen som fødte et friskt barn i Hellas tirsdag er en 32 år gammel kvinne som tidligere har vært gjennom fire mislykkede tradisjonelle prøverørsbehandlinger.

«BABYHVISKEREN»: David fra Skottland har en helt spesiell jobb - i løpet av frivillighetskarrieren sin på tolv år har han holdt over tusen fremmede barn i sine armer - og det hjelper. Video: Great Big Story Great Big Story lager unike minidokumentarer om alt mellom himmel og jord. Lyst til å se mer? Se Dagbladets spilleliste her: https://goo.gl... Vis mer

- Stolte

- Vi er veldig stolte over å kunne presentere en internasjonal innovasjon når det gjelder assistert befruktning. Nå er vi i posisjon til å gi kvinner som har hatt mislykkede prøverørsbehandlinger eller har sjeldne mitokondriesykdommer friske barn, sier doktor Panagiotis Psathas, president ved Livets institutt i Aten.

Det greske teamet samarbeider med et spansk fertilitetssenter som oppgir at 24 kvinner nå tar del i et forsøk. Åtte embryoer er klare til å bli implantert.

Professor Laurence Bindoff ved Universitetet i Bergen er positiv til at denne metoden brukes for å hjelpe kvinner med mitokondriesykdommer til å få barn.

- Eneste måten

- For tida er dette enesten måten for en kvinne med en slik sykdom til å få et barn uten sykdomsgenet. Jeg ser ikke noe etisk problem ved at det brukes foreldrenes kromosomer og mitokondrier fra en annen kvinne til å løse dette problemet. For det er det vi snakker om her, sier Bindoff som har ekspertise på mitokondriesykdommer.

Hvorvidt metoden skal kunne brukes på andre sykdomsgrupper eller rett og slett par som sliter med barnløshet, vil professoren ikke mene noe om.

BLODGIVER: Ifølge australske Røde Kors' blodbank, har James Harrison hjulpet til med å redde livene til flere enn 2, 4 millioner australske babyer. Video: CNN Vis mer