Frisk bisk!

TROMSØ (Dagbladet): Telemedisin er det siste i behandling av dyr. I går ble Diva i Tromsdalen friskmeldt av en ekspert i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lyd og bilder fra Divas hjerte overføres elektronisk til eksperten ved Veterinærhøgskolen. Minutter seinere kommer svaret: Ingen unormale hjertelyder ble oppdaget.

- Dette er en fantastisk mulighet for bedre behandling av dyr. Samtidig hever det vårt eget kunnskapsnivå, mener veterinær Bente Akselsen.

Hun og kollegaene ved Tromsdalen dyreklinikk er de første i Europa som tar i bruk telemedisin i behandlingen av dyr. Det skjer i samarbeid mellom dyreklinikken, Norges veterinærhøgskole, Telenor og Nasjonalt senter for telemedisin i Tromsø.

Betennelse?

For nå kan også de firbeinte endelig høste fruktene av ny og avansert teknologi - i går ble den revolusjonerende behandlingsmetoden demonstrert: Den fem år gamle hollandske gjeterhunden Diva har nylig hatt livmorbetennelse. Men eieren har mistanke om at bakterier har spredt seg i blodet, veterinærene tror hunden kan ha utviklet en betennelse i hjertemuskelen.

Et elektronisk stetoskop overfører hundens hjertelyd til datamaskinen, informasjonen sendes til en ekspert i Oslo ved hjelp av et e-postprogram. Nøyaktig det samme skjer med røntgenbilder, EKG og ultralyd.

Få minutter seinere kan det til eierens store glede konstateres at Diva trolig er helt frisk.

Ikke i fjøset

- Metoden er langt mer effektivt enn å sende røntgenbilder av gårde i en konvolutt. Nå kan verdens fremste spesialister innenfor dyremedisin hjelpe oss å stille raske diagnoser, slik kan vi starte behandlingen med det samme dyret er inne til undersøkelse, sier Bente Akselsen ved Tromsdalen dyreklinikk.

Kjæledyr kan nå behandles for nesten de samme lidelsene som mennesker, og ifølge Akselsen er kravene til utstyr og kunnskap økende.

Men foreløpig er det stykke fram til at dyrlegen kan ta med seg en bærbar PC i sauefjøset og kommunisere direkte med en spesialist i Australia.

- I første omgang vil nok telemedisin bare anvendes på hester, hunder og katter, sier Akselsen. Ny teknikk fører også til at de med syke kjæledyr må belage seg på at veterinærbesøk blir dyrere enn i dag.

TRYGT HUNDELIV: Her blir gjeterhunden Diva undersøkt av Bente Akselsen (t.v.) og Margareth Bergesen, mens student Øyvind Johnsen lagrer alle «pasientdata» på PC.