Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Münchhausen by proxy

Frisk gutt operert 13 ganger

320 sykehusbesøk før han var åtte år. Nå er moren dømt.

IKKE SYK: Tiåringen slik han framsto i en av de mange innsamlingsaksjonene moren opprettet for ham, med ernæringssonde. Foto: YouCaring
IKKE SYK: Tiåringen slik han framsto i en av de mange innsamlingsaksjonene moren opprettet for ham, med ernæringssonde. Foto: YouCaring Vis mer

En kvinne fra Texas er av en domstol i Dallas dømt til seks års fengsel for feilaktig å ha gitt inntrykk av at hennes nå tiårige sønn var alvorlig syk, melder en rekke amerikanske medier.

Fram til gutten var åtte år, hadde han 320 sykehusbesøk og 13 operasjoner bak seg. Moren hevdet han hadde en rekke alvorlige helseproblemer, som kreft, muskelsvinn, hjertesykdom og kramper.

Stråling

I behandlingen gutten gjennomgikk, ble han utsatt for stråling, pådro seg blodforgiftning flere ganger, og fikk blodpropp. Moren fikk legene til å installere en ernæringssonde og drypp på sønnen, og fikk ham til å bruke rullestol og kunstig oksygentilførsel.

LURTE ALLE: Moren framkalte selv sønnens sykdomssymptomer. Foto: Sheriffen i Dallas County
LURTE ALLE: Moren framkalte selv sønnens sykdomssymptomer. Foto: Sheriffen i Dallas County Vis mer

Samtidig opprettet hun stadig innsamlingsaksjoner for ham på nettet. «De strålende øynene og brede smil skjuler at arteriene og venene hans ikke lenger fungerer som de skal for å bringe oksygenrikt blod rundt i kroppen», lyder det i en av innsamlingene, opprettet i 2017.

I 2014 sto moren fram på TV og fortalte om sønnens alvorlige tilstand, i forbindelse med et sykkelløp som skulle samle inn 250 000 kroner til behandlingen hans.

Men tiåringen var slett ikke syk. Bortsett fra mild allergi var han helt frisk, og moren påførte ham all den tunge behandlingen helt uten grunn, og framkalte symptomer som lurte legene til å gi ham behandling.

Münchhausen by proxy

Retten mener moren lider av Münchhausen by proxy, et syndrom som nettopp karakteriseres av at en omsorgsperson framkaller eller dikter opp sykdom eller skade på en annen person, som regel et barn. Til gjengjeld får omsorgspersonen oppmerksomhet og medfølelse på grunn av barnets «sykdom».

Personer med syndromet lider som regel av alvorlige personlighetsforstyrrelser, og antas å stå bak flere barnedødsfall årlig i USA, ifølge Store norske leksikon.

Korthuset falt sammen i 2017, etter at et sykehus i Dallas fattet mistanke og varslet barnevernet. I sykehusets rapport kom det fram at moren hadde kommet med sønnen fordi han hadde kramper. Legene fant ingenting som kunne underbygge påstanden, men moren nektet å ta gutten av medisinene han gikk på.

«Jeg er veldig bekymret over at mor har beveget seg fra å overdrive symptomer til å skape symptomer», skriver legen i rapporten.

«Dersom mor har gitt [sønnen] noe for å framkalle kramper, er det potensielt dødelig. Jeg er veldig bekymret for hans situasjon», konkluderes det i rapporten.

Erklærte seg skyldig

Politiets etterforskning underbygde mistankene, og i desember i fjor ble gutten og hans to halvsøsken fjernet fra moren, mens hun ble siktet for grov barnemishandling.

Moren erklærte seg skyldig under rettssaken. Hun risikerte 20 års fengsel, men fikk altså 6 års straff.

Guttens far har nå overtatt omsorgen for ham. Tiåringen synes ikke å ha fått varige men av feilbehandlingen.

- Det var for mye manipulasjon, for mange løgner. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, sier faren, som ifølge seg selv ble forhindret fra å møte sønnen fra og med 2012.

Svindelen var nær ved å bli avslørt allerede i 2015, da en lege sendte en rapport til barnevernet der han konstaterte at ingenting var galt med gutten. Men etter en samtale med moren, der hun avviste anklagene, ble saken henlagt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media