Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dyrevelferd i USA

Frisk hund begravd med eier

- En hund vi lett hadde funnet et nytt hjem til.

HUND: Illustrasjonsfoto av en Shih Tzu. Foto: Angel Sallade / Shutterstock / NTB scanpix
HUND: Illustrasjonsfoto av en Shih Tzu. Foto: Angel Sallade / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

I mars ble den friske hunden Emma avlivet og kremert i den amerikanske delstaten Virginia. Det ble gjort etter eierens ønske om at hunden skulle begraves med henne da hun døde. Hunden ble avlivet til tross for at dyrebeskyttelsen prøvde å forhindre dette.

- Vi foreslo flere ganger at de kunne gi hunden til oss. Dette er en hund vi lett hadde funnet et nytt hjem til, sier Carrie Jones, leder ved Chesterfield Animal Services til NBC12.

I Virginia er kjæledyr ansett som personlig eiendom, og det er ikke ulovlig for veterinærer å avlive friske dyr. Men det kan være vanskelig å finne en veterinær er villig til å gjøre det.

Kenny Lucas, dyrlege ved Shady Grove dyreklinikk i Virginia, er et eksempel.

- Dette er en svært emosjonell situasjon, og noe vi tar med oss hjem. Det tynger på oss som fagpersoner, sier han til avisa.

USA: Det skulle noe helt spesielt til for å få hundene på kennel i Sacramento, California, til å slutte å bjeffe. Video: Storyful Vis mer

Eier bestemmer

Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder for Dyrebeskyttelsen Norge, forteller at familiedyr også anses som en eiendel i Norge. Det betyr at eieren kan bestemme om dyret deres skal avlives. Avlivning skjer gjerne i samråd med veterinær og skyldes i all hovedsak dårlig helse.

- Tidligere var det svært vanlig at veterinærer fikk inn hele kattungekull til avlivning. Dette skjer fortsatt, men trolig mindre enn før. Det hender også at friske dyr blir avlivet fordi eier blir allergisk, dør, ikke greier å ta vare på dyret, eller hadde urealistiske forventninger til ansvaret og kostnadene som et dyrehold krever, sier hun til Dagbladet.

Veterinæren forteller at avliving skal foregå uten frykt og smerte, og bare utføres av personer som har kunnskap om dette.

- Vi har regelmessige episoder der utrente personer prøver å ta livet av dyr. Resultatet er alvorlig dyremishandling, og i noen tilfeller fengselsstraff.

Måtte avlive rådyrkalv

Det er flere årsaker til at friske dyr avlives. Nylig måtte viltnemnda avlive en rådyrkalv etter at den hadde vært i kontakt med mennesker.

- Det var ei rådyrgeit som hadde fått to kalver. Den ene av dem hadde blitt utsatt for kontakt med folk. Det var ikke mye kontakt, men nok til at menneskelukta hadde satt seg. Dermed hadde den blitt forlatt av mora, fortalte leder i viltnemnda i Bamble, Torstein Dahl til Dagbladet tidligere denne uka.

Han oppfordret innstendig om at folk lar rådyrkalver være i fred dersom man finner dem i hagen eller andre steder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!