Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frisk luft

Det ligger an til ny valgseier for Anders Fogh Rasmussen på tirsdag. Hvem vil han feire den med?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«OG SLIK GIKK DET som kjent, da Dansk Folkeparti kom til og fikk lært regjeringen hvordan man fører utlendingspolitikk, og fikk lært regjeringen hvordan man på dette området blir et beundret foregangsland i Europa.»

Det er Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard som skriver dette i sitt «Ukebrev» til de danske velgerne, og hun er ikke helt på avveie i sin analyse. Akkurat dette med Europas beundring vil man kunne diskutere, men det er liten tvil om at hennes parti har hatt enorm innvirkning på den danske asyl- og innvandringspolitikken.

DA ANDERS FOGH Rasmussen kom til makten i 2001, var det etter en valgkamp preget av nokså grumsete debatter om utlendingers stilling i Danmark. Den kampen vant Fogh Rasmussens Venstre og Det Konservative Folkeparti, med god hjelp fra Dansk Folkeparti. Danmark har, under ledelse av Fogh Rasmussen og integrasjonsminister Bertel Haarder, siden den gang vedtatt de strengeste innvandringslovene i Europa. Det mest omstridte punktet er den såkalte 24-årsregelen, som sier at familiegjenforening ikke lar seg gjennomføre hvis en av partene i et gift par er under 25. Regelen griper såpass alvorlig inn i allmenne prinsipper om enkeltmenneskets integritet, at Europarådets kommissær for menneskerettigheter i sommer rettet skarp kritikk mot danske myndigheter. De danske myndighetene på sin side, karakteriserte kritikken som «det rene vrøvl».

DA STATSMINISTER Fogh Rasmussen skrev ut nyvalg for to uker siden, så det ikke ut til at årets valg skulle komme til å handle like mye om utlendinger - «nydanskene», som de kalles.

Både regjeringspartiet Venstre og Socialdemokraterne, ledet av Mogens Lykketoft, har interesse av å tone ned de brennbare debattene om hvordan Danmark skal ta imot folk fra andre land. Venstre har signalisert at Danmark har strammet inn regelverket nok foreløpig - de har ikke nødvendigvis noe å vinne på å gå enda lenger. Socialdemokraterne har, med visse unntak, stemt for de strenge innvandringslovene. I valgkampen har de ved flere anledninger vist at de er livredde for å bli tatt for å være et «uansvarlig» parti i innvandringsspørsmål - altså et parti som ikke deler regjeringens strenge linje.

Valgets hovedmotstandere, Mogens Lykketoft og Anders Fogh Rasmussen, har dermed konsentrert seg om penger i stedet. Penger til barnefamiliene. Skattelette. Og ikke minst en avgift på hele 50 øre for bruk av betalingskort, som fikk fyldig dekning i alle medier i valgkampoppstarten.

SAMTIDIG - MENS politikerne snur på femtiører - er folk flest fortsatt mest opptatt av innvandringsproblematikken. Spør man velgerne, er «flyktninger og innvandrere» øverst på lista over viktige spørsmål, ifølge en måling Gallup laget for Berlingske Tidende.

Og dermed er det grønt lys for Dansk Folkeparti - med sitt nye slagord «Frisk luft over landet».

For Pia Kjærsgaard ser gjerne at det blir et utlendingsvalg igjen. Det finnes jo fortsatt nydansker rekende rundt i gatene: «Mange - ikke minst eldre og svake samt piker og kvinner er redde for å ferdes fritt», som det heter i DFs aviskampanjer.

Dansk Folkeparti har lansert en rekke forslag for å presse enda noen dråper fremmedfrykt av velgerne.

Blant annet skal ingen flyktninger i framtida kunne tildeles permanent oppholdstillatelse i Danmark. Og passunionen med de nordiske landene må oppheves, fordi man frykter en invasjon av flyktninger fra Sverige - et land som er altfor slepphendt med hvem de tar inn, ifølge Kjærsgaard.

Partistrategisk er det logisk - jo strengere den offisielle politikken blir, jo mer ytterliggående blir forslagene fra Dansk Folkeparti. For Kjærsgaards parti mener de har mer å lære regjeringen om innvandringspolitikk. Det gjenstår å se hvor lærevillig Fogh Rasmussen er, når han etter all sannsynlighet får fornyet tillit fra velgerne på tirsdag.

DA BLIR DET OPP TIL Anders Fogh Rasmussen om han vil fortsette å høre på Dansk Folkepartis visvas - eller søke nye samarbeidspartnere som kan bidra til friskere luft over landet enn den Dansk Folkepartis representanter ånder.

«Så ved du, det bli\'r til noget», lyder Venstres slagord denne gangen. Akkurat hva det blir til, vil avhenge av om Anders Fogh Rasmussens parti fortsatt velger seg Dansk Folkeparti som støttespiller etter at valget er vunnet tirsdag.