Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frisk nok til å fly fra Canada - For sjuk til å fly fra Norge

STAVANGER (Dagbladet): Krigsseiler Harald Revaa (77) ligger ensom og forlatt på et hotellrom i Stavanger fordi flyselskapene mener han er for sjuk til å få flybillett hjem til Canada. Selv hadde Revaa ingen problemer med å kjøpe billett Vancouver- Stavanger for ei drøy uke siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigsseileren kjøpte enveisbillett til Norge. Tidspunktet for returen var usikker, blant annet ville han ordne nytt høreapparat her i landet. Han reiste til Norge for å delta på den 59. samlingen av Sons of Norway. Revaa er klar i hodet, men trenger hjelp til det meste.

Da en bekjent i Norge skulle bestille returbilletten til Revaa, fikk han avslag. Etter mye om og men lød begrunnelsen at krigsseileren var for sjuk til å reise.

- Nå har jeg pinefulle dager på hotellet, jeg vet ikke hva som skjer, sier Revaa, som ikke er i dårligere helsemessig forfatning nå enn før han reiste til Norge.

- Noen må gripe inn

Forfatter Leif Vetlesen, som kjenner krigsseilerne bedre enn de fleste, skjønner Revaas fortvilte situasjon.

- Harald Revaa var på plass da Norge trengte hjelp, nå trenger Revaa hjelp. Noen må gripe inn og sørge for at han kan komme seg hjem, sier Vetlesen.

Flyselskapet Braathens jobbet i går iherdig for å få løst saken i samarbeid med nederlandske KLM.

- Vi driver et flyselskap, ikke en helseinstitusjon. Men vi er ikke hjerteløse udyr som ikke vil hjelpe folk. Derfor er vi innstilt på å finne en løsning, sier informasjonsdirektør Frode Geitvik i Braathens.

Utrolig krigshistorie

Harald Revaa har en utrolig krigshistorie bak seg. Forfatter Vetlesen forteller:

- Båten hans ble torpedert utenfor USAs østkyst, mange omkom. Revaa og noen andre havnet på noen små treflåter som drev 48 døgn i havet uten mat og vann, de tilbakela en strekning tilsvarende Nordkapp- Lindesnes.

- De overlevde ved å samle regnvann, og fange noen havskilpadder. Det er en helt fantastisk krigshistorie, sier Vetlesen. Velberget tilbake i USA møtte de nye problemer. Ifølge norsk lov kunne de bare motta hyre for sju dager - de hadde vært i havet i 48 døgn.

- Arne Skouen tok saken i Dagbladet, og saken endte med at de overflødige 41 døgn ble definert som ferie, humrer Leif Vetlesen.

Forbundsleder Geir Buvik i Norges Handikapforbund mener det er uhørt at mennesker blir nektet å reise med fly. - Det er rett og slett diskriminerende, sier Buvik til Stavanger Aftenblad.

- Må ha ledsager

Informasjonsdirektør Geitvik i Braathens håper at returen kan fikses ved at Revaa får en ledsager med seg på flyet.

- Vi vil strekke oss så langt som mulig og diskuterer saken med KLM. Flyselskap har ikke pleiekompetanse. Kanskje vil det være nødvendig med medisinsk assistanse, muligens er det tilstrekkelig med en voksen ledsager, sier Geitvik.

HJELPELØS: Krigsveteranen Harald Revaa nektes flybillett tilbake til Canada fordi han er for syk. Inntil videre bor han på hotell i Stavanger.